“I’m Brîndusa. I am a foodie lost between specialty coffee and dancefloors”… asa se recomanda Brindusa Birsan la prima intalnire cu noi, cei de la TheTrends. Am tinut minte si, la momentul potrivit, ne-am gandit sa o intrebam cate ceva despre una din… pasiunile ei: cafeaua! Ce ne-a raspuns? In interviul urmator.
TheTrends: Acasa iti bei cafeaua in pijama sau in drum spre munca/o intalnire?
Brindusa Birsan: Intotdeauna inainte de a pleca. Si, totusi, niciodata prea de dimineata. Imi place mai intai sa mananc ceva, apoi sa imi prepar cafeaua si sa o savurez.
TheTrends: Deci, sa inteleg ca ai un ritual in ceea ce priveste cafeaua?
Brindusa Birsan: Nu neaparat. Depinde de ce am pofta in dimineata respectiva. Poate sa fie cafea la filtru, espresso, aeropress. Depinde si de timpul pe care il am la dispozitie. Daca sunt pe fuga, imi fac rapid un espresso. Ritualul ar fi macinarea cafelei la o rasnita manuala. L-as numi work-out-ul meu de dimineata.
TheTrends: De ce rasnesti manual cafeaua?
Brindusa Birsan: Am primit o rasnita manuala cadou. Mi-a placut atat de mult incat mi-am mai luat inca una. Am zis ca nu mai am nevoie de un gadget nou pentru cafea. Ii setez eu manual granulatia. Plus ca este un work-out. Benefic, as zice.
TheTrends: De ce cafea?
Brindusa Birsan: Pentru ca ma gasesc in situatia in care am nevoie de un kick. De energie, mai exact. Uite, dupa ce ma trezesc, sau dupa-amiaza, cand nu imi permit un power nap de 15 minute, o cafea ma ajuta foarte mult. Si, bineinteles, ca imi place gustul foarte mult. In ultimii patru ani cred ca am baut cafea in fiecare zi. In unele zile, chiar si doua trei cafele. Asa am invatat sa-i descopar si aromele, notele pe care le are, cum este preparata. Si asta doar gustand. Deci, cafea pentru gust, dar si pentru energie.
TheTrends: Cand ai baut prima cafea si ce ai simtit atunci?
Brindusa Birsan: Prima, prima cafea am baut-o cand eram mica, dar era mai mult lapte cu cafea, pentru ca nu era recomandat copiilor sa bea cafea la acea varsta. Parintii mei nu obisnuiau sa bea cafea, dar mergeam la bunicii mei si acolo, bunica facea mereu cafea la ibric. Duminica cand ne reuneam toata familia si ne savuram cafeaua impreuna. Era ca un ritual. Asa am ajuns sa imi pun putina cafea in lapte, pentru a lua parte la acest ritual care mie mi se parea interesant.
TheTrends: Chiar urma sa te intreb: in copilaria ta, cafeaua era ceva interzis?
Brindusa Birsan: Interzis nu era. Puteam incerca. Adica parintii imi dadeau mereu sa incerc, sa gust. Dar nu-mi aduc aminte ca ii gasesc pe ei dimineata, la cafea.
TheTrends: Ai o amintire funny despre cafea?
Brindusa Birsan: Cu siguranta am o amintire legata de cafea. Acum, nu neaparat funny. Imi aduc aminte ca imi luasem o cafea si ma grabeam spre birou. Si in metrou, s-a izbit o persoana de mine si mi-a cazut toata pe jos. Si tocmai dupa o noapte in care dormisem … doar 2-3 ore. Pentru mine era fix o zi care incepea rau…si a continuat si mai rau.
TheTrends: Chiar, cum ai reactiona daca cineva ar varsa accidental o cana de cafea pe tine, in timp ce te indreptai spre o intalnire importanta?
Brindusa Birsan: M-as supara tare, foarte tare. Uite, in cazul de mai sus, eu m-am suparat si ca nu am apucat sa beau din ea. Mai ales ca o luasem dintr-un loc dragut si abia asteptam sa ma bucur de ea… si n-am mai putut. Dar daca ar mai varsa-o cineva pe mine, m-as supara si mai rau.
TheTrends: Cat de des bei cafea?
Brindusa Birsan: O cafea in fiecare zi. Nu cred ca exista o zi in care sa nu beau cafea. Chiar daca o beau acasa sau in oras.
TheTrends: Cat ai fi dispusa sa platesti tu pentru o cafea si unde? Sau, spune-mi, locul in care ai baut tu cea mai scumpa cafea.
Brindusa Birsan: Cred ca fost in New York, la Blue Bottle. Nu-mi amintesc sa fi fost cea mai scumpa, dar cred ca era un pic mai pricey decat ce bausem pana atunci. Stiu ca si Blue Bottle era destul de renumita pentru cafeaua de specialitate. Stiu ca imi comandasem un New Orleans cold brew cu sirop de secara, care nu m-a dat pe spate. Mai bine imi comandam ceva simpul, un espresso sau un cold brew simplu. Cumva, am ajuns sa platesc mai mult pentru loc decat pentru cafea.
TheTrends: Cum ti se par cafenelele din Bucuresti?
Brindusa Birsan: Eu zic ca sunt foarte multe, avand in vedere ca Bucurestiul se claseaza pe locul doi in Europa, dupa Londra, la numarul de cafenele de specialitate. Si, daca e sa comparam densitatea Bucurestiului cu cea a Londrei, este o diferenta destul de mare. Mie imi place foarte mult ideea de cafenea, nu neaparat de coffee shop. Mi se pare ca toate au acest design nordic, minimalist. Dar parca as merge cu cafeaua buna si in cafenele mai mari.
TheTrends: Crezi ca se poate educa publicul sa stea acolo, in cafenea?
Brindusa Birsan: Nu stiu daca noi ca tara avem aceasta cultura a cafelei si de a petrece timp la cafea. Dar avand in vedere ca imprumtam foarte multe lucruri din afara si ca ne educam in acest sens, eu cred ca exista posibiltate. Mai ales pentru generatia Z. Vad multi tineri care vin la cafenele si isi fac aici “temele”, proiectele. Eu, una, personal, nu am reusit sa fac asta intr-o cafenea.
TheTrends: Cafea, dimineata sau seara?
Brindusa Birsan: Eu beau si seara si pot sa dorm exact atunci. Nu am nicio problema in acest sens. Mai mult, citisem undeva ca poti sa dormi imediat dupa ce bei cafeaua, pentru ca aceasta isi face efectul la abia 15 minute dupa ce ai baut-o. Iar daca reusesti sa o bei si sa si adormi dupa, se spune ca te odihnesti foarte bine. Cel mai recomandat ar fi in a doua parte a zilei, sa ai parte de acel power nap.
TheTrends: Un top trei al tarilor sau al oraselor in care ai baut tu cea mai buna cafea?
Brindusa Birsan: Bruxelles, Bucuresti si Barcelona. Adica… invers. Barcelona ar fi pe locul 1. Aici, ar fi o cafenea pe nume Satan’s, in care am savurat o cafea senzationala.
TheTrends: Care crezi tu ca ar fi extravaganta suprema in ceea ce priveste cafeaua?
Brindusa Birsan: Hmm.. sa ai timp sa te bucuri de o cafea corespunzator sau sa ai timp sa asculti oameni la o cafea. Daca si cafeaua are o poveste, te bucuri altfel de ea. Si poate cel mai important, sa ai pe cineva langa tine.
TheTrends: Cafea cu prietenii sau singura, cu o carte in fata?
Brindusa Birsan: In weekend, cand eram singura, cafeaua era momentul meu de relaxare. Acum, insa, prefer o cafea cu prietenii.
TheTrends: Desertul preferat la cafea?
Brindusa Birsan: Nu stiu…dar sigur NU banana bread si nici muffins. Prefer patisserie mai mult. Croissant!
TheTrends: Espresso, latte sau cappuccino?
Brindusa Birsan: Depinde de perioada. Acum, de exemplu, nu simt nevoia sa beau filtru sau espresso. Si totusi… daca am un si un desert in fata, simt nevoia sa beau cafeau cu lapte.
TheTrends: Cafeaua este mai buna iarna sau vara?
Brindusa Birsan: Cat am stat in Boston cateva luni, am invatat ca oamenii de acolo beau inclusive iarna ice coffe ( cafeau cu gheata ). Deci as putea spune ca imi place si vara sa beau un espresso tonic sau un ice latte, dar si iarna sa te bucuri de un flat white cald.
TheTrends: Cu sau fara cofeina?
Brindusa Birsan: Mereu cu cofeina. Oricum, si cafeaua decofeinizata are un mic procent de cofeina.
TheTrends: Folosesti cafeaua si ritualul tau zilnic de frumusete?
Brindusa Birsan: Da, imi fac scrub-uri pentru corp cu zatul care ramane de la cafea.
TheTrends: Care este preparatul tau preferat, pe baza de cafea?
Brindusa Birsan: O cafea la filtru facuta foarte bine. Imi place cum se dezvolta aromele intr-un proces mai lent.
TheTrends: Se zice ca o cafea rezolva toate problemele. Ce zici despre asta?
Brindusa Birsan: Nu pe toate, dar te face sa crezi ca ai rezolvat una.
TheTrends: Cat de mult rezisti tentatiei fara cafea? Ai facut vun detox de cafea?
Brindusa Birsan: Nu cred ca am facut detox. Imi place prea mult gustul. Daca ar fi nevoie, poate as renunta. Dar e un lucru care imi place foarte mult si momentan nu as renunta la el.
TheTrends: O ora in plus de somn sau un shot de cafea?
Brindusa Birsan: Un shot de espresso.
TheTrends: Cum arata ceasca ta de cafea?
Brindusa Birsan: Am mai multe cesti dragute si folosesc cate una in functie de ce imi este pofta sa beau. Am inclusive cinci canute diferite de espresso si le aleg in functie de mood.
TheTrends: Turkish coffee sau cold brew?
Brindusa Birsan: Cold brew 100%
TheTrends: Cum ti se pare acest concept de “Fresh corner” al celor de la MOL?
Brindusa Birsan: Problema mea este ca atunci cand pornesc la drum lung este ca nu gasesc cafea si odata ce am descoperit acest concept de la Mol, chiar m-am super bucurat ca ma pot opri sa-mi iau o cafea cu un gust foarte bun.
TheTrends: Sa inteleg ca iti place cafeaua de la MOL?
Brindusa Birsan: Da. Este foarte buna si ideala pentru drum. Eu stiu ca la MOL gasesc mereu cafea buna si in drumurile mele opresc si aici.
TheTrends: Zi-mi trei motive pentru care ai bea o cafea la MOL.
Brindusa Birsan: Imi place modul in care sunt servita, oamenii sunt foarte amabili, modul in care selectezi cafeaua de pe acel ecran si ideea de a avea in benzinarie un corner in care sa ai parte si de un moment in care poti lucra la un proiect, da un mail, si, in acelasi timp, de a te bucura de produsele de aici.