Mofturoasa, mereu nemultumita, dar foarte simpatica. Totul e sa reusesti sa o cunosti. Cand nu se afla la birou, la cabinet sau la sala… la evenimente de presa ori mondene, gateste (si mananca), citeste, se uita la filme, iese cu prietenii si face si alte chestii pe care la fac oamenii normali si tineri. Ahh… pe Instagram o gasiti ca HypnoticFoodie, iar, recent, Andra Ilias a lansat cartea “Joseph Hadad. Omul“! Ce are de spus, însă, despre cafea? Let’s see!
TheTrends: Acasa iti bei cafeaua cand te trezesti sau pe fuga … spre munca?
Andra Ilias: Eu nu prea fug catre munca. Muncesc de acasa. Si imi beau cafeaua decofeinizata sau ceaiul. Da, decofeinizata. Mi-ar placea sa pot sa beau cafea normala, numai ca imi face rau, desi imi place la nebunie gustul. Astfel, am gasit aceasta solutie: in unele zile beau cafea decoff., altele, alternez cu ceai negru. Si uite asa imi savurez fie cafeaua, fie ceaiul in hainele de casa. Iar cad vine vorba e micul dejun… la aproximativ doua ore dupa ce ma trezesc.
TheTrends: Ai un ritual al cafelei la micul dejun?
Andra Ilias: De obicei mananc produse de patiserie, carbohidrati dulci: un croissant, pain au chocolat …sau paine cu gem. Alaturi de ele imi place sa beau cafeau fierbinte. Aproape sa ma arda la limba. Cand se raceste, nu-mi mai place deloc. Deci … cam acesta ar fi ritualul meu.
TheTrends: De ce cafea?
Andra Ilias: Imi place gustul, dar mai mult mirosul. Daca atunci cand eram mica nu concepeam cafeaua sau ceaiul fara zahar, acum le consum fara, pentru a ma bucura mai mult de gustul pur al acestora. De arome. Cateodata mai pun lapte in cafea, dar sa stii ca am observat ca imi plac gusturile amare, cumva.
TheTrends: Cand ai baut prima cafea si ce ai simtit atunci?
Andra Ilias: Chiar nu mai stiu cand am baut prima cafea, pentru ca ai mei nu erau bautori de cafea, deci nu am descoperit acest obicei in casa. Asa ca nu am nici cea mai vaga idee cand am baut prima mea cafea, dar stiu ca mi-a placut!
TheTrends: Ai o amintire funny despre cafea?
Andra Ilias: Da, chiar mai multe. Cea mai recenta vine din ultima mea vacanta in India. Cum eu beau cafea decoff. si imi doream sa incerc si arome noi acolo, am constatat cu stupoare ca in India chiar nu exista cafea decofeinizata. Nici macar la Starbucks sau in hotelurile de 5 stele. Si cand intrebam, toti se uitau ciudat la mine, gen de ce as cere asa ceva. Asa ca am baut foarte, foarte mult ceai: masala tea!
TheTrends: Cat ai platit cel mai mult pe o cafea?
Andra Ilias: Nu mai tin minte preturi….dar cred la hotelurile de 5 stele din Bucuresti am platit cel mai mult pe o cafea…si mi s-a parut un pret cam exagerat pentru o cafea, oricat ar fi ea de buna.
TheTrends: Cat de des bei cafea?
Andra Ilias: De cateva ori pe sapatamana. Acasa sau la intalniri sociale.
TheTrends: Cafea, dimineata sau seara?
Andra Ilias: Oricand, pentru ca e decaff. si nu am o problema. Chiar si in cocktailuri e misto sa bei cafea. Daca gasesc vreun loc sau un bar special in care sa aibe si cafea decaff., atunci cer un Coffee Martini. Mi se pare interesanta combinatia de cafea cu alcool. Sau, de ce nu, un Irish Coffee.
TheTrends: Unde ai baut cel mai bun Irish coffee?
Andra Ilias: Chiar la noi in irish pub-uri, gen St. Patrick, Ginger, etc..
TheTrends: Top 3 tari unde ai baut tu cea mai buna cafea.
Andra Ilias: Ahhh… Sa stii ca in Tenerife au o cafea care se numeste Barraquito, in Spania peninsulara se numeste bon-bons, dar este o cafea cu foarte mult lapte condensat. Stiu ca in Tenerife il fac cu un shot de espresso, mult lapte condensat, lichior si putina scortisoara pe deasupra. In Spania il fac, din pacate, fara alcool, insa este o combinatie de cafea interesanta, pe care nu am intalnit-o in alt colt al lumii.
Am avut, insa, parte si de experienta Starbucks la New York, in Times Square. Si ar mai fi experienta Suedia, pentru ca ei au acest obicei de fika: pauza de cafea. Si au la fiecare colt de strada cate o patiserie/cafenea de unde ies tot felul de mirosuri apetisante. Simti cum te atrag in mrejele lor.
TheTrends: Locul in care ai vrea sa-ti bei cafeaua, daca ai avea un bilet in alb si ai putea merge acolo?
Andra Ilias: Bora Bora. Ma si vad intro casuta pe apa savurand un cocktail cu cafea sau un frappe rece.
TheTrends: Espresso, latte sau cappuccino?
Andra Ilias: Flat white decaff. A devenit un trademark al meu si un subiect de amuzament pentru prietenii mei. Acolo unde exista posibilitatea, eu cer un flat white decaff. Ba chiar la un moment dat ma intreaba o chelnerita tare revoltata: dar de ce mai vrei flat white, daca-l vrei decaff.? Bineinteles, nu am luat-o in seama, dar in cercul meu de prieteni a ramas ceva memorabil si amuzant. De ce flat white? Pentru ca imi place acest gust de cafea puternic pe care il are. Spuma de lapte ii da un gust total aparte.
TheTrends: Ce parere ai despre cafenelele din Bucuresti?
Andra Ilias: Cred ca sunt suficiente la lipsa de cultura pe care o are romanul/bucuresteanul in general cand vine vorba de cafea. Cred ca foarte multe dintre ele sunt banale si nu au acel ceva care sa te faca sa te intorci. Dar sunt si cele dragute, cu cafea de specialitate, cu un design deosebit.
TheTrends: Desertul preferat la cafea?
Andra Ilias: Patiserie si….. cam orice. Mai putin tarta cu fructe. Dar nu zic nu unui cheesecake, unui desert puternic dulce, care sa compenseze cu gustul amarui al cafelei.
TheTrends: Cafeaua: mai buna iarna sau vara? Tu cum simti?
Andra Ilias: Eu o beau la fel de fierbinte si iarna si vara. Doar ca iarna nu beau sub nicio forma frappeuri reci.
TheTrends: Cafea cu prietenii sau singura, cu o carte in fata?
Andra Ilias: Cu prietenii!
TheTrends: Folosesti cafeaua si in ritualul tau de frumusete?
Andra Ilias: Da. De multe ori pastrez zatul si fac gomaj pentru ten.
TheTrends: Preparatul preferat pe baza de cafea?
Andra Ilias: Eclerul cu cafea sau as incerca un cheesecake cu blat de biscuiti si cafea. Daca as gasi undeva.
TheTrends: Se zice ca o cana de cafea iti rezolva toate problemele. Asa este?
Andra Ilias: Total fals!
TheTrends: Personajul care te-a impresionat la o cafea?
Andra Ilias: Aveam o perioada in care imi beam destul de des cafeaua cu Chef Joseph Hadad. Ne intalneam mereu la Braseria Caju si lucram la cartea despre viata lui ”Joseph Hadad. Omul”. Mereu la ora 11:00, cand nu se aglomera restaurantul si cand nu era cerut in bucatarie. Era in perioada imediat urmatoare deschiderii restaurantului si trebuia sa fie mereu acolo. Isi facea timp si pentru mine, sa depanam amintiri, la o cafea. Eu ceream mereu acelasi cappuccino decaf. si deja ma stiau ospatarii.
Din momentul in care intram pe usa, ei imi pregateau cafeaua. Chef Joseph Hadad bea o cafea simpla cu lapte. Ne afundam tot timpul in povesti despre viata lui, dar nu ne lipsea cafeaua aburind din fata. Povesteam despre copilaria lui, despre armata (in Israel), despre viata. Si, astfel, dupa aceste cafele si povesti a luat viata o carte… “Joseph Hadad. Omul”.
TheTrends: Cum ai reactiona daca cineva ar varsa o cana de cafea pe tine, in timp ce te indreptai spre un eveniment?
Andra Ilias: Cred ca m-as enerva. Rau. Am pantofi de schimb in masina, dar haine de schimb nu am. Ar trebui sa am, totusi, pentru astfel de cazuri.
TheTrends: Cat de mult rezisti tentatiei fara cafea?
Andra Ilias: Rezist, rezist… nu am probleme.
TheTrends: O ora in plus de somn sau un shot de espresso?
Andra Ilias: O ora in plus de somn…si 5 min in plus de somn conteaza!
TheTrends: Cum arata ceasca ta de cafea de acasa?
Andra Ilias: Ceasca? Am cateva cani mari, pentru ca imi place sa ma bucur de cantitatea generoasa a lor.
TheTrends: Turkish coffee sau cold brew?
Andra Ilias: Daca ar fi decaff., as alege Turkish coffee.
TheTrends: Cum ti se pare conceptul de Fresh Corner de la MOL?
Andra Ilias: Am testat cafeaua lor. Quality. Imi place ca au decaff, deci pot sa ma bucur si eu. Fiind mai tot timpul pe fuga, eu consum cafeaua de la ei de la “to go”. Plecam la drum, alimentam, luam o cafea si mergem mai departe. Dar sa stii ca si patiseria lor este foarte buna, iar locul asta unde m facut interviul este unul cozy.
Foarte tare interviul. Multumesc pentru postare.