Este imposibil să nu te gândești la cer când vorbești despre Insulele Feroe (nivelul redus de poluare din micuța țară de pe costa nord Europeană a adus-o mereu în atenția astronomilor, fiind locul ideal pentru a obseva cele mai spectaculoase constelații). Iar asta chiar și în contextul în care grupul de insule din nordul Europei sunt pe punctul de a fi lipsite de lumina soarelui.
Stați liniștiți, nu vorbim despre o problemă permanentă sau despre vreun incident meteorologic sau ecologic. Pe 20 martie, Torshavn, capitala Insulelor Feroe, va fi unul dintre puținele puncte din Europa de unde va fi vizibilă eclipsa totală de soare.
Astfel, în acest weekend, începând cu ora 9:41 (ora locală) fiordurile și munții acoperiți de verdeață ai insulelor vor intra într-un con de umbră pentru circa două minute. Insulele Feroe și Arhipelagul Svalbard vor fi singurele două locuri de pe planetă unde eclipsa va fi totală.
Iar acest privilegiu vine și cu alte bonusuri. Autoritățile feroeze așteaptă circa 3.000 de turiști special veniți pentru acest eveniment. Iar odată trecută eclipsa, aceștia sunt așteptați să descopere și restul frumuseților pe care arhipelagul le are de oferit.
Insulele Feroe sunt un grup de insule în partea nordică a Oceanului Atlantic, între Scoția, Norvegia și Islanda. Sunt o regiune autonomă a Regatului Danemarcei din 1948 și, de-a lungul anilor, au preluat controlul asupra majorității problemelor de stat, exceptând relațiile externe, justiția, apărarea.
Acestea sunt, de fapt, un grup format din 18 insule, pe coasta Europei de nord, între Marea Norvegiei și nordul Oceanului Atlantic, cam la jumătatea distanței dintre Islanda și Norvegia.
Deși s-au confruntat de câțiva ani buni cu un exod al populației, singura insulă care este nelocuită este Lítla Dímun. Printre insule există chiar câteva care au doar 2-3 locuitori, însă populația totală este de circa 50.000 de persoane.
Nici un punct din Insulele Feroe nu se află la o depărtare mai mare de 5 km de mare. Aproape toate locurile din insule se află la protecția porturilor naturale din fiorduri și golfuri.
Aproximativ 80% din populație din insule este conectată prin tunele suboceanice și poduri care leagă cele trei mari insule de cele trei relativ mari insule din nord-est, în timp ce cele două mari insule din sud sunt legate de zona principală prin feriboturi noi și rapide. Există o rețea de drumuri și tunele moderne care duc în fiecare sat din insule, excepție făcând cele șapte mici insule, care au câte un sat fiecare. Un tunel către insula Sandoy, care găzduiește 1.200 de persoane, este estimat a costa 148 de milioane de dolari.
Cu o economie aproape total dependentă de pescuit, Insulele Feroe sunt unul dintre cei mai mari producători si exportatori mondiali de langustine.
De la Enniberg, punctul cel mai nordic al insulelor, până în Akraberg, în partea de sud, insulele măsoară 113 km lungime, iar din Mykineshólmur, în vest, până în Fugloy, în est, 75 km lățime. Coasta crestată, în mare parte faleză, se întinde peste 1.289 km.
Insulele sunt stâncoase, având câteva vârfuri joase. Înălțimea medie a arhipelagului este de 300 metri deasupra mării. Dacă atmosfera este senină, se poate privi de jur împrejur întreg arhipelagul, de pe vârful celui mai înalt munte, Slættaratindur, de la 882 m deasupra nivelului mării.
Dacă vă numărați printre turiștii care vor fi acolo pe 20 martie, sau sunteți în căutarea unei destinații de vacanță inedite, în care să vă bucurați de cultura locală, de obiceiuri străvechi păstrate încă cu sființenie, de locuri în care timpul pare că a stat în loc, de mici sate pescărești în care poți gusta cele mai proaspete preparate din pește, de o natură neprihănită de extinderea marilor orașe, Insulele Feroe, perla coroanei Daneze, sunt locul potrivit.
Pe lista de obiective ar trebui să treceți, printre altele, o vizită la Muzeul Listasavn Foroya, care adăpostește cea mai mare colecție de artă feroeză, Cetatea Skansin și farul aflat în apropiere, dar și catedrala din Torshavn, construită în 1788, în prezent, sediul episcopiei din insule. Parcul din Torshavn este singura “pădure” în Insulele Feroe.
Direct în apropierea Torshavnului se situează insula Nolsoy (insulă fără mașini) cu portul ei pitoresc. La vest de Torshavn se ajunge (cu autobuzul sau pe poteci ușoare) în orașul Kirkjubøur, cel mai important centru istoric și cultural din Insulele Feroe. Aici se găsesc ruinele unei catedrale și cea mai veche casă, de pe timpul vikingilor, fiind în prezent muzeu.
Nu m as supara daca as ajunge aici pentru cateva zile! O descriere foarte frumoasa !Wow Vreau vreau vreau