Startup

Innovation Labs 2024: 35 echipe calificate în urma Hackathonului de două zile din București

35 de echipe se califică în programul de pre-accelerare Innovation Labs 2024, în urma Hackathonului din București, determinate să #makeitreal.

Weekendul trecut a marcat debutul programului Innovation Labs 2024 cu Hackathonul de 30 de ore desfășurat în Biblioteca Centrală a Universității Naționale de Științe și Tehnologie POLITEHNICA din București. La acesta au participat și echipe din Brașov, Constanța, Sibiu, Cluj-Napoca și Iași pe linia parteneriatelor academice cu aceste centre universitare.

În urma Hackathonului Innovation Labs organizat în București, 35 de echipe formate din startup-uri tehnice s-au calificat pentru programul de mentorat de aproape trei luni, coordonat de către Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups, cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, Orange România, AROBS Transilvania Software, Eviden, UiPath și Stripe, având Romanian – American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures ca parteneri strategici, și în colaborare cu UEFISCDI – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Hackathonul din București și implementarea la nivel local a programului Innovation Labs sunt susținute de partenerii locali: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Carrefour România, Eximprod Grup, PSS Prosoft Solutions, Arctic Stream, Ortec, PentestTools și Genezio.

Cele 106 echipe înscrise au prezentat în fața partenerilor, a reprezentanților media, a reprezentanților ambasadelor și a potențialilor investitori ideile de produse de tehnologie ce vizează probleme și nevoi reale ale utilizatorilor și impactul acestora în diverse sectoare de business, la nivel național și global. Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Centrală a  Universității Naționale de Științe și Tehnologie POLITEHNICA din București – care a fost și în acest an o gazdă minunată pentru toți reprezentanții ecosistemului de tehnologie care au participat la Hackathon, cu diverse roluri.

Pe 23 și 24 martie 2024, urmează alte trei Hackathoane Innovation Labs, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași  și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face accesând următoarele linkuri: pentru Cluj https://ye35yotivr1.typeform.com/ClujHack2024, pentru Iași https://il.calemis.org/#inscriu și pentru Timișoara https://shorturl.at/rzDI5. Sunt bineveniți participanți și din alte centre universitare din țară.

Programul este deschis tinerilor din toate universitățile, Innovation Labs fiind implementat în cele patru centre alături de 19 parteneri academici principali:

  • în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Academia de Studii Economice din București;
  • în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
  • în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
  • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;
  • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
  • în Oradea: Universitatea din Oradea;
  • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
  • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Hackathonul din București a adunat 106 echipe, respectiv un număr de peste 360 de tineri cu proiecte curajoase și inovatoare, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice. Startup-urile prezente s-au aliniat cu una dintre verticalele de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Lifestyle, Retail & E-commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability.

Participanții Hackathoanelor Innovation Labs 2024 acoperă trei categorii, în funcție de experiența membrilor:

  • Echipe formate exclusiv din studenți, susținute de Romanian-American Foundation, trebuie să fie alcătuite în întregime din studenți activi, cu vârsta sub 27 de ani pentru licență/masterat sau sub 30 de ani pentru doctoranzi.
  • Echipele spin-off din mediul universitar, sprijinite de Orange România și Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării. Aceste echipe au o idee de cercetare dovedită și cel puțin jumătate dintre membrii sunt cercetători într-o universitate sau instituție de cercetare din România.
  • Echipele mixte formate din studenți și antreprenori/absolvenți de învățământ superior cu experiență vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială și trebuie să includă cel puțin un student activ la licență/masterat într-o universitate din România, cu vârsta sub 27 de ani.

Ce se întâmplă la Hackathon?

Hackathonul este un proces dinamic de explorare, dezvoltare și creare de produse, care reunește tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie și lideri din ecosistemul antreprenorial românesc. În dimineața de sâmbătă, 9 martie, 106 echipe înscrise și-au expus ideile de business într-o prezentare fulger de 1 minut în fața juriului și a publicului. Pe baza voturilor juriului și a publicului, echipele cu cel mai mare potențial au avansat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid în cadrul Hackathonului. În cursul zilei de sâmbătă și a nopții care a urmat, cele 59 de echipe selectate au lucrat intens pentru a perfecționa prototipurile ideilor lor, sub îndrumarea mentorilor.

Duminică, 10 martie, echipele și-au prezentat versiunea îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de afaceri în fața juriului și a publicului. Prezentarea a inclus o demonstrație tehnică și de business, urmată de un elevator pitch de 2 minute și de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Juriul, compus din reprezentanți ai ecosistemului inovării tehnologice din România, a avut sarcina dificilă de a selecta cele mai performante și promițătoare 35 de echipe și prototipuri care vor intra în programul de dezvoltare și mentorat de trei luni. 33 dintre aceste echipe calificate în program sunt din București, Brașov și Sibiu. Totodată, câte o echipă din Cluj și Iași s-au precalificat în programele locale care vor începe peste 2 săptămâni. Cele 33 de echipele calificate în programul din București încep de astăzi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, intrând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului de tehnologie.

Dintre echipele participante la Hackathon, 5 echipe curajoase au ales să continue idei de business lansate de partenerul Innovation Labs Eviden, și 3 echipe au preluat idei care au rezultat din sesiunile de ideație ale programului educațional cu partenerii de la NXP Semiconductors Romania. Aceste idei au fost puse la dispoziția echipelor participante la Hackathon sub forma de Open Challenges, și ele sunt în continuare disponibile pe site-ul oficial al programului de pre-accelerare pentru a fi abordate și în celelalte 3 Hackatoane care se desfășoară la nivel național.

Pe parcursul următoarelor săptămâni, obiectivul programului este acela de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), ajutând echipele să își aducă ideile într-o formă validată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare ale propriului startup. Totodată, programul își propune să insufle participanților un mod antreprenorial de a gândi, introducând în vocabularul lor termeni și concepte de business. Acest demers este accentuat prin activitățile diverse din program, în cadrul cărora antreprenori și oameni de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți. Nu în ultimul rând, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiază de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor lor, precum și de oportunități de poziționare eficientă pe piață.

Pentru acest an, Innovation Labs a anunțat un parteneriat strategic pe termen lung cu fondul de investiții Early Game Ventures. Acesta va investi inițial 500.000 de euro într-una din ideile de afaceri dezvoltate în ediția 2024 a Innovation Labs, cu posibilitatea ca valoarea investițiilor să crească în viitoarele ediții. Reprezentanții Early Game Ventures s-au implicat în recrutarea participanților la program împreună cu organizatorii locali ai Innovation Labs, prin intermediul unei serii de evenimente conexe desfășurate în centrele naționale ale programului, precum și în alte centre secundare afiliate.

Începând cu anul 2024, Innovation Labs va introduce o nouă curriculă în centrul său din București. Această nouă curriculă va consta în sesiuni săptămânale cu module teoretice pre-înregistrate, abordând subiecte specifice legate de dezvoltarea startup-urilor în cadrul Innovation Labs. Acestea vor fi urmate de sesiuni de mentorat 1:1, adaptate la necesitățile individuale ale fiecărui startup. Progresul echipelor va fi monitorizat prin intermediul materialelor și livrabilelor pregătite în avans pentru workshop-uri. Începând din acest an și având în vedere parteneriatul cu un fond de investiții, curricula actualizată din București va acorda o atenție sporită educației financiare privind investițiile.

În ediția din 2024, sesiunile naționale de Tech Talk-uri vor fi înlocuite de Innovation Labs Unplugged Sessions, o serie de discuții captivante, desfășurate informal, la o cafea, despre aspecte relevante pentru domeniul startup-urilor din România, precum colaborările de succes între startup-uri și corporații, influența trendurilor de pe piață în dezvoltarea de produse digitale, strategii de marketing digital pentru startup-uri, criteriile pe care investitorii le urmăresc în alegerea potențialelor investiții sau rolul jurnalismului în sprijinirea startup-urilor în contextul românesc.

Totodată, organizatorii plănuiesc ca, după finalizarea ediției din acest an, să permită, în premieră, accesul în regim open source la o serie de resurse digitale ale programului de care va beneficia întregul ecosistem.

Pe 30 mai, în cadrul evenimentului Startup Fair și al finalei Demo Day, ce vor avea loc în aceeași zi, finaliștii programului își vor prezenta progresul în fața partenerilor Innovation Labs, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, precum și a publicului larg, urmând ca echipele și produsele cele mai convingătoare să fie apreciate prin premiile Innovation Labs. Din vară, după încheierea programului, echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului, al partenerilor și al susținătorilor programului, devenind parte din numeroasa comunitate de alumni a Innovation Labs.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2024 din București

 

NumărEchipăTipDescriere
1Cyber ArmorScale-upCyber Armor dezvoltă o aplicație Windows, cu dashboard adiacent, care oferă o soluție facilă de integrare a măsurilor de securitate cibernetică. Astfel, sunt vizate cu precădere organizațiile care nu au un departament de IT integrat, cum ar fi spitalele, pentru a se proteja de potențialele amenințări.
2Pentest CopilotStart-upPentest Copilot își propune să lanseze un instrument revoluționar de scriere asistată a rapoartelor de pentesting. Acest instrument inovator are ca scop simplificarea și optimizarea procesului de raportare. Datele vor fi centralizate într-o bază de date, iar cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) se va genera un prim draft al raportului, evidențiind vulnerabilitățile identificate. Pentest Copilot va permite utilizatorilor să editeze și să rafineze rapoartele generate de IA, până când sunt complet mulțumiți de rezultatul final. Odată ce raportul este finalizat și verificat, poate fi exportat în format PDF.
3MISHAStart-upMISHA este un sistem de senzori comportamentali ce colectează, procesează și analizează date. Echipa își propune să transforme camerele de supraveghere obișnuite în unele inteligente, cu scopul de a spori protejarea societății și de a îmbunătăți viitorul securității. Reducând costurile și timpul de configurare, rezultatele sub formă de text generate sunt transmise unui centru de control ce monitorizează cu atenție anomaliile sau incidentele înregistate.
4SecureLICENSING.comScale-upSecureLICENSING.com este o platformă securizată esențială în licențierea software-ului care ajută în lupta împotriva malware-ului. Prin intermediul acestei platforme, riscurile asociate atacurilor cibernetice sunt diminuate semnificativ datorită serviciilor complexe și a securității pe care aceasta le oferă.
5WARDStart-upWard simplifică securitatea cibernetică pentru întreprinderile mici și mijlocii prin soluții preventive în timp real, adaptate profilului fiecărui angajat. Prin asistentul virtual pe care îl oferă, peste 90% din atacurile cibernetice sunt prevăzute, fără a fi nevoie de o instruire adițională a angajaților. Sistemul se adaptează și profilează automat fiecare utilizator, asigurând o protecție continuă și eficientă cu un efort minim al companiei.
6Zero CodeScale-upZero Code este o aplicație care vizează oferirea unei scrieri informate a codului necesar securizării companiilor. Mai exact, această aplicație va oferi control acestor companii asupra întregului proces, astfel încât să fie evitate scurgerile de informații sau alte probleme similare, mai ales în cazul instituțiilor cu risc crescut de vulnerabilitate, cum sunt spitalele.
7BRINYScale-upBRINY este un dispozitiv revoluționar menit să îmbunătățească bunăstarea respiratorie și să sporească imunitatea prin crearea unui ecosistem eficient și ușor de utilizat de aerosoli salini ce poate fi implementat în propriile locuințe. Astfel, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, BRINY le oferă oamenilor acces rapid la proprii parametri respiratori, având posibilitatea de a monitoriza de-a lungul timpului sănătatea sistemului respirator.
8ComanperStart-upComanper dorește să creeze o platformă inovatoare de antrenament sportiv, care va oferi o abordare completă pentru îmbunătățirea performanțelor în cadrul cluburilor sportive. Platforma va oferi un algoritm îmbunătățit pentru analiza programului de fitness bazat pe diferiți factori precum nivelul de stres, alimentația și somnul, pentru a evita accidentările și a preveni suprasolicitarea.
9KinetoAIStart-upKinetoAI lucrează la crearea unui asistent online, o soluție inovatoare în domeniul kinetoterapiei, care oferă feedback în timp real pentru antrenamentele de recuperare. Scopul acestuia este de a monitoriza și de a corecta exercițiile făcute în mod incorect.
10Partial EclipseStart-upPartial Eclipse dezvoltă o soluție menită să ofere protecție oculară în rândul persoanelor ce suferă de fotofobie. Echipa își propune să creeze o pereche de ochelari speciali care să detecteze automat potențialii factori declanșatori ai sensibilității, adaptându-se la mediul de expunere și protejând persoanele de disconfortul asociat acestei probleme.
11Communism Overview – The DebriefStart-upCommunism Overview – The Debrief este o aplicație care oferă o soluție integrată pentru lecții de istorie a comunismului, printr-un joc dinamic educațional care include povestiri interactive, dar și întrebări adiacente. Aplicația vine în sprijinul profesorilor de istorie, astfel încât să încurajeze elevii într-un mod interactiv să participe la diferite lecții referitoare la istoria comunistă a României.
12ElectralStart-upElectral își propune să dezvolte o aplicație web inovatoare pentru gestionarea flotelor de vehicule electrice. Prin intermediul aceastei platforme, va fi identificat și va putea fi corectat comportamentul agresiv la volan în cadrul flotelor de vehicule electrice, reducând astfel costurile operaționale. De asemenea, prin platformă se vor oferi recomandări personalizate șoferilor în legătură cu momentul și locul optim pentru încărcarea vehiculelor lor, luând în considerare condițiile meteorologice și temperatura bateriei. Aceste strategii vor contribui la maximizarea utilizării energiei regenerabile și la reducerea costurilor pentru companiile utilizatoare.
13ElectrifyScale-upElectrify propune un ecosistem dinamic de management al energiei electrice, utilizând Inteligența Artificială, servicii de securitate cibernetică și instrumente intuitive de vizualizare pentru a educa corespunzător clienții spre un viitor mai sustenabil. Astfel, utilizatorii pot reduce semnificativ emisiile de carbon prin tehnologia IA de ultimă oră, contribuind la o schimbare vizibilă atât la nivel de consumator obișnuit, cât și la nivel industrial.
14LenserioScale-upLenserio reprezintă atât o aplicație, cât și o componentă hardware integrată, care urmărește să adauge module de Inteligență Artificială deasupra camerelor din interiorul vehiculelor. Fiind destinată atât pentru afacerile mici, cât și pentru municipalitate, Lenserio reprezintă o soluție integrată care adoptă o gamă largă de opțiuni bazate pe IA. Lenserio detectează accidentele auto cu ușurință, conectându-se la transmiterile live din diferitele zone ale orașelor.
15PathiumScale-upPathium contribuie la crearea de dispozitive care permit monitorizarea constantă, în timp real. Acest proiect este unul foarte util în sectorul transporturilor, prin oferirea de informații actualizate cu privire la starea coletelor aflate în mijloacele de transport. Pathium oferă și o aplicație mobilă pentru a avea acces constant la starea pachetelor aflate în tranzit.
16SignifyStart-upUtilizând Inteligența Artificială, Signify propune o aplicație mobilă care să traducă orice limbă în limbajul semnelor. Signify contribuie la o integrare mai facilă în societate a persoanelor ce se confruntă cu probleme de vorbire sau auz, transformând cuvintele rostite în reprezentări vizuale ale semnelor și viceversa.
17TinyHealScale-upTinyHeal este o aplicație gamificată care urmărește să acopere nevoia unei educații medicale accesibile și distractive. Printr-un design prietenos față de copii, această aplicație va fi concepută de către medici rezidenți și de către persoane cu expertiză medicală, fiind o bună achiziție pentru instituțiile educaționale, dar și pentru părinții care vor să investească în educația copiilor lor.
18VisionTrixScale-upVisionTrix propune o soluție Web3 AR pentru industria solară, dorind să diminueze problema asociată lipsei tehnicienilor calificați în sectorul energetic, problemă ce generează automat implicarea unor costuri și pierderi uriașe. Soluția prevede și o modalitate inovatoare de simplificare a procedurii de mentenanță a produselor fotovoltaice, utilizând Inteligența Artificială, date în timp real și realitatea augmentată, creând tutoriale pas cu pas și oferind asistență de la distanță pentru angajații entry-level. De asemenea, VisionTrix dorește să dezvolte și un hub solar în Web3 cu funcții de networking, crowdfunding și marketplace.
19SnapSnackScale-upSnapSnack este o aplicație mobilă care joacă rolul de asistent culinar și permite totodată adoptarea de rețete personalizate. De asemenea, SnapSnack oferă o gamă largă de oportunități de reciclare/ refolosire a alimentelor din fiecare gospodărie, prin gestionarea unor rețete detaliat expuse, dar și posibilitatea de a testa diferite experiențe culinare.
20SeedPodsSpin-offSeedPods dezvoltă un tip de dronă care utilizează proiectile biodegradabile care conțin semințe și alte substanțe nutritive necesare pentru ca plantele să crească. Această metodă permite plantarea rapidă și precisă a unui număr mare de copaci sau plante în zone dificil accesibile sau extinse, contribuind la refacerea pădurilor și la protejarea mediului într-un mod ecologic și eficient.
21FreeFlowStart-upFreeFlow este o platformă care facilitează conexiunea între companii și datele de care au nevoie. Soluția vizează acei clienți, corporate sau individuali, care au nevoie și doresc un management avansat al datelor, fundamentat pe securitate avansată și libertate crescută în utilizare, propunând atât componenta software cât și hardware.
22PromptAdsStart-upPromptAds este un generator de reclame care automatizează promovarea cu ajutorul IA și care se perfecționează în mod constant pe baza feedback-ului utilizatorului, generând anunțuri sub formă de text, fotografie și video. Se dezvoltă o interfață pe platforma Prompt, care automatizează procesul de creare a reclamelor, calculează detalii tehnice și oferă sugestii de îmbunătățire, analizând reclama.
23VentressScale-upVentress se adresează freelancerilor și întreprinderilor mici, oferindu-le posibilitatea de a efectua operațiuni tehnice complexe prin simpla utilizare a funcției „drag&drop”. Această facilitate oferă posibilitatea de a manipula cu ușurință elemente precum text și imagini, permițându-le utilizatorilor să creeze și să editeze conținut rapid și eficient. De asemenea, utilizatorii pot plasa modele de învățare automată în secvențe de utilizare pentru a aborda cazuri de utilizare complexe în cadrul afacerilor.
24Accent-BridgeStart-upAccent-Bridge dezvoltă un program bazat pe IA care combate neînțelegerile din conversații prin eliminarea accentului în timp real, adresându-se segmentului B2B. Aplicația modulară permite organizarea întâlnirilor online, furnizând un filtru specializat care înlătură accentul pentru a facilita comunicarea între persoane din culturi diferite, asigurând o comunicare mai clară și mai eficientă, păstrând însă vocea originală.
25BRINOSScale-upBRINOS se concentrează pe furnizarea unui sistem de monitorizare accesibil și precis pentru centrele de terapie ale copiilor cu autism. Acesta automatizează analiza comportamentală și include un prototip de monitorizare video pentru centre, și o aplicație dedicată pentru părinți. Această soluție permite monitorizarea și înregistrarea schimbărilor comportamentale ale copiilor cu autism, economisind timp atât pentru părinți, cât și pentru terapeuți.
26HoloboardStart-upHoloboard propune o tastarură personalizabilă, produsul dezvoltat de echipă având atât o componentă hardware, cât și software. Utilizatorii pot accesa o tastatură, care facilitează scrierea în alte limbi și comutarea rapidă a tastaturii. Aceasta include mini ecrane LCD sub fiecare tastă pentru a vizualiza textul în timpul scrierii și oferă scurtături pentru diverse funcții, inclusiv pentru pornirea altor aplicații.
27MecenaScale-upMecena dezvoltă o aplicație bazată pe IA explorează și interpretează opere de artă și texte, aducându-le în realitatea augmentată. Scopul său este să ofere o înțelegere mai profundă a contextului cultural, a stării artistului și a semnificației operei, generând emoții și stimulând creativitatea. Prin această experiență captivantă, se dorește crearea unei mai mari aprecieri pentru artă și literatură, conducând la o creștere a vânzărilor de obiecte de artă, cărți și bilete la galerii.
28PawsMonitorStart-upEchipa PawsMonitor lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv inovator pentru geo-localizarea și monitorizarea stării de sănătate a animalelor de companie. Acest dispozitiv, format dintr-o zgardă și o aplicație, va oferi proprietarilor posibilitatea de a-și găsi rapid animalele și de a monitoriza în timp real starea lor de sănătate. Prin intermediul aplicației, utilizatorii vor putea accesa informații importante și sfaturi personalizate pentru îngrijirea animalelor lor de companie.
29PlateMateScale-upPlateMate redefinesc modul în care familia abordează alimentația, adresându-se unui grup divers de nevoi dietetice. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale și a algoritmilor avansați, această aplicație oferă sfaturi personalizate și soluții adaptate pentru fiecare membru al familiei. PlateMate face ca planificarea meselor să fie ușoară și plăcută, promovează sănătatea și bunăstarea pentru toți membrii familiei.
30GoGroceriesStart-upAplicația GoGroceries rezolvă problema alegerii mâncărurilor pe baza ingredientelor disponibile. Utilizatorii primesc notificări din magazinul potrivit atunci când au nevoie de ingrediente suplimentare. GoGroceries este asistentul personalizat de cumpărături, oferind alerte pentru produsele cu stoc redus și permițând plasarea comenzilor pentru ridicare din supermarketurile partenere.
31karter.aiScale-upKarter.ai se adresează întreprinderilor din retail, fie medii sau mari, care se confruntă cu deficitul de personal în raioanele sau departamentele lor. Aplicația servește ca o extensie a forței de muncă, oferind acces la informații despre produse, stocuri, prețuri și altele. Instalată pe o tabletă sau alt dispozitiv similar în magazin, Karter.ai este accesibilă clienților, oferindu-le o experiență de cumpărături îmbunătățită. Karter.ai este un asistent de vânzare alimentat de Inteligență Artificială.
32PipeTextStart-upPrin intermediul aplicației de mesagerie instantanee (WhatsApp Business), serviciul de asistență software PipeText își propune să îmbunătățească serviciul de suport al clienților, eliminând necesitatea emailului sau a altor aplicații. Folosind Inteligența Artificială, serviciul atribuie automat o etichetă problemelor și le direcționează către specialiști, oferind sugestii de rezolvare. Axat pe suportul clienților B2C, acest serviciu antrenează modelul IA cu soluții anterioare și oferă răspunsuri rapide, îmbunătățind satisfacția clienților și simplificând comunicarea.
33TASTEBOXStart-upTasteBox reprezintă soluția perfectă pentru cei care doresc să gătească acasă în mod convenabil și sănătos. Cu TasteBox, utilizatorul primește un kit de masă care conține ingrediente pentru rețete delicioase și variate. TasteBox permite pregătirea unor mese gustoase fără stresul cumpărăturilor. Astfel, utilizatorul poate savura preparatele preferate acasă, fără compromisuri în ceea ce privește prospețimea și calitatea ingredientelor. Aplicația combate risipa alimentară, monitorizând necesitățile reale și cantitățile comandate.

 

Echipa calificată în programul de mentorat Innovation Labs 2024 din Cluj

 

NumărEchipăTipDescriere
1ElectriGoStart-upElectriGo are obiectivul de a asigura încărcarea mașinilor electrice prin intermediul unei aplicații care să înglobeze toate stațiile de încărcare. De asemenea, sunt luați în calcul algoritmi care studiază obiceiurile șoferilor, astfel încât să li se ofere cele mai potrivite abonamente. Aplicația este destinată cu precădere șoferilor de ride-sharing, dar și pentru șoferii care conduc mașini electrice.

 

Echipa calificată în programul de mentorat Innovation Labs 2024 din Iași

 

NumărEchipăTipDescriere
1ReftreeScale-upSoluție software dedicată referral marketing pentru start-up-urile mici și mijlocii, cu o flexibilitate sporită, care le permite utilizatorilor să creeze campanii personalizate. Acest software asistă companiile în personalizarea și adaptarea campaniilor lor de marketing în funcție de nevoile specifice, fiind în același timp utilă atât dezvoltatorilor, cât și specialiștilor în marketing.

 

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs

Innovation Labs 2024 este un program educațional organizat în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups.

Echipele participante în cele patru centre naționale în programul de mentorat de 10 săptămâni vor beneficia de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Orange România, AROBS Transilvania Software, Eviden, UiPath și Stripe, având Romanian – American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures ca parteneri strategic, și în colaborare cu UEFISCDI – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante vor beneficia și de susținere din partea partenerilor locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Carrefour România, Eximprod Grup, PSS Prosoft Solutions, Arctic Stream, Ortec, PentestTools și Genezio în București; Linnify și Wolfpack Digital în Cluj-Napoca; Haufe Group Romania și Growceanu în Timișoara.

Programul se bucură de sprijinul constant oferit de 19 universități de top din România din 9 orașe:

  • în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Academia de Studii Economice din București;
  • în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
  • în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
  • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;
  • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
  • în Oradea: Universitatea din Oradea;
  • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
  • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator, cu tradiție universitară și amprentă națională, dedicat startup-urilor de tehnologie. Cu o istorie impresionantă de 12 ani, acest program a reușit să influențeze și să inspire o întreagă generație de tineri antreprenori. Cu un accent deosebit pe educația și susținerea tinerilor inovatori, Innovation Labs a devenit o adevărată sursă de inspirație și o platformă de lansare pentru numeroase startup-uri de succes.

Plecând de la o viziune simplă și curajoasă, Innovation Labs a crescut și s-a dezvoltat într-o comunitate dinamică și plină de viață, în care se întâlnesc pasionați și profesioniști din diverse domenii. Cu fiecare ediție, programul aduce în prim-plan nu doar idei și inovații, ci și oameni deosebiți care pun bazele unui viitor mai luminos pentru tehnologia și antreprenoriatul românesc.

Inovația, creativitatea și perseverența sunt valorile fundamentale pe care Innovation Labs le promovează și le încurajează la fiecare participant. Prin intermediul unui program riguros și a unei rețele extinse de mentori și parteneri, Innovation Labs oferă tinerilor antreprenori instrumentele și suportul necesar pentru a-și transforma visele în realitate și pentru a-și construi propriile afaceri de succes.

Ediția a 12-a a Innovation Labs reprezintă o continuare a angajamentului său față de dezvoltarea și susținerea ecosistemului tech din România. Prin parteneriate strategice și inovații în cadrul programului, Innovation Labs își propune să continue să fie o forță motrice în sprijinirea tinerilor antreprenori și în promovarea inovației și excelenței în tehnologie. Parteneriatul cu Early Games Ventures, care va oferi uneia dintre echipele din program o investiție de 500.000 de euro, reprezintă o confirmare a valorii pe care programul Innovation Labs o aduce în ecosistemul antreprenorial românesc de tehnologie încă din 2013.

Cu parteneriate semnificative cu 19 universități din țară, Innovation Labs s-a impus ca o forță importantă în ecosistemul de inovare, fiind puternic ancorat în mediul universitar și beneficiind de resursele acestuia. Această abordare a facilitat mentoratul unor tineri talentați, contribuind la identificarea și lansarea unui impresionant număr de start-up-uri early stage.

Într-o perioadă de 11 ani, aproximativ 4.300 de participanți individuali și aproape 1.300 de echipe s-au implicat în Hackathoanele naționale, din care peste 600 de echipe au beneficiat de mentorat din partea partenerilor programului și a reprezentanților ecosistemului de start-up-uri de tehnologie. Dintre acestea, peste 200 de echipe au avut onoarea de a urca pe scena Demo Day. Innovation Labs se bucură de contribuția la succesul a peste 60 de startup-uri tehnice, a căror valoare totală se ridică la aproape 200 de milioane de Euro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button