Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice a realizat o simulare de costuri între o centrală termica vs. sistemul centralizat. Ce a ieșit?
Costul de producţie mediu al unei Gcal în sistem centralizat, calculată la nivelul anului 2012, este de 288 lei / Gcal, în timp ce o centrală termică are un cost de cca. 145 lei / Gcal. Acest lucru se reflectă în facturile românilor ce sunt captivi încă la sistemul centralizat.
Vezi cum arata harta judeţelor debranşate de la sistemul centralizat de încălzire
Citeste si: creşterea costului Gcal din ultimii ani a dus la peste un milion de debranşări
Astfel, în cazul unui apartament de două camere ce are instalată o centrală termică, costurile anuale pentru încălzire şi apă caldă menajeră sunt de aproximativ 1.900 lei. În cazul aceluiaşi apartament, însă branşat la sistemul centralizat de încălzire, factura poate ajunge la cca. 2.700 de lei.
Pentru familiile care doresc să renunţe la sistemul centralizat, investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică este cuprinsă între 4.500 – 7.000 lei şi diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj).
Chiar dacă preţul gazului va creşte în următorii 3 ani cu până la 30%, investiţia într-o centrală termică poate fi recuperată într-o perioadă cuprinsă între 2,6 – 3,6 ani, în condiţiile în care această majorare va afecta şi costul încălzirii centralizate”
Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operation Manager Ariston Thermo România.
Acesta a adăugat că, în plus, investiţia va deveni şi mai rentabilă în situaţia în care autorităţile locale nu vor mai putea susţine subvenţiile pe termen lung.