Am urmărit aseară preţ de 2 ore evenimentul Microsoft dedicat prezentării celei mai noi versiuni a binecunoscutului software, Windows 10. Un eveniment interesant, însă, recunosc, la un moment dat am vrut sa renunţ la prezentare pentru filmul de pe Pro TV. Nu am făcut-o şi mă bucur enorm, pentru că altfel aş fi piedut ceea ce a fost, după părerea mea, highlight-ul serii: anunţul Windows Holographic şi cea a HoloLens, elementele prin care Microsoft a trecut deja în următoarea eră a tehnologiei.
“Nu vrem să vă trimitem într-o lume virtuală. Visăm să trecem peste acele lumi virtuale”, au afirmat reprezentanţii Microsoft şi şi-au prezentat propria versiune asupra viitorului.
Gigantul din software a prezentat următoarea mare inovaţie, Windows Holographic, o experienţă similară realităţii augmentate (realitatea augmentată –AR- este o tehnologie care introduce elemente 3D în timp real, suprapuse peste imagini din mediul înconjurător), care se foloseşte de un headset, HoloLens, oarecum similar celorlalte gadgeturi de pe segmentul de realitate virtuală.
Însă, soluţia celor de la Microsoft adaugă holograme tuturor elementelor din jurul utilizatorului.
Tech trends: Microsoft şi viziunea sa despre viitor. Ce noutăţi aduce Windows 10?
HoloLens a fost descris de reprezentanţii companiei drept “cel mai avansat computer holografic din lume”, şi este un computer de sine stătător, care are o unitate centrală, un procesor grafic dar şi un procesor holografic. Lentilele închise la culoare au integrat un display transparent, perechea de ochelari putând să redea şi sunetele din jur. În plus, HoloLens integrează şi un set de senzori de mişcare şi care “citesc” mediul înconjurător.
Gadgetul propus de Microsoft este încă în curs de dezvoltare, Microsoft lucrând deja cu developerii pentru o serie de aplicaţii native, însă reprezentaţii companiei promit că va fi gata de lansare odată cu noul Windows 10.
Gadgetul este ideal pentru jocuri, pentru profesioniştii din construcţii, arhitectură şi nu numai, pentru designeri, te poţi transpune pe suprafaţa planetei Marte, este modul perfect în care un utilizator se poate imersa într-un proiect şi-l poate vedea în totalitate, exact cum ar arăta odată finalizat.
Un lucru e clar: pentru Microsoft, acest gadget reprezintă viitorul calculatoarelor, iar eu îndrăznesc să cred că o generaţie viitoare a HoloLens va putea fi folosită pentru a reda vederea persoanelor cu handicap, într-o manieră asemănătoare perechii de ochelari a lui Jeordi la Forge din Star Trek..
Foto: theverge.com