GadgetSmartphoneTrends

Gadget trends: de ce le-a făcut vânt Samsung celor de la Google din proiectul noului smartwatch?

Gear Fit GroupCoreenii de la Samsung vor scoate la vânzare în aprilie două noi versiuni ale smartwatch-ului Galaxy Gear, lansat destul de recent, abia în toamna trecută.

Însă pentru noul proiect – să nu uităm că smartwatch-urile devin unui dintre cele mai hot domenii din tehnologie, aproape fiecare producător de smartphone-uri având deja pe piaţă sau în lucru un astfel de gadget -, compania a făcut o mişcare destul de curajoasă şi care, credem noi, este imposibil să nu aibă consecinţe care vor schimba puţin peisajul tech al următoarei perioade: a renunţat la sistemul de operare Android al celor de la Google în favoarea unuia destul de puţin cunoscut – Tizen, un sistem open source la care Samsung lucrează alături de Intel şi alţi jucători din domeniu.

Gadget Trends: Gear Fit, new device by Samsung

Deşi Samsung este unul dintre cei mai mari “clienţi” ai Google, analiştii de profil văd cea mai recentă mişcare a companiei drept o încercare de a se distanţa de gigantul software, mai ales că prin lansarea propriilor versiuni de gadgeturi (cum este exemplul smartphone-urilor din generaţia Nexus), compania care deţine şi cel mai mare motor de căutare din lume ia o felie din veniturile firmei coreene.

Cum arată noul Samsung Galaxy S5 – Galerie foto MWC 2014

Motivul oficial al Samsung pentru care au ales Tizen, susţinut de altfel şi la MWC 2014, eveniment ce a avut loc la finalul lunii februarie la Barcelona, este unul mai practic:  ceasurile inteligente Gear 2 şi Gear 2 Neo vor beneficia de o durată mai mare de viaţă a bateriei (vor câştiga încă 2 zile de funcţionare, deşi dimensiunea acesteia este similară cu cea a primei generaţii, care rezistă doar o zi la o încărcare) şi vor avea o performanţă mai bună.

Prototipul smartphone-ului Samsung care rulează Tizen.
Prototipul smartphone-ului Samsung care rulează Tizen.

În plus, Android nu este încă optimizat pentru a funcţiona pe acest gen de dispozitive, denumite în piaţă “wearable devices”, iar Samsung nu mai este dispus să piardă vremea aşteptând ca Google să mărească pasul. Aşa că developerii Samsung s-au apucat să îşi customizeze propriul sistem de operare. Ce-i drept, însă, beneficiază şi de puţin ajutor din partea competitorilor Google.

“Dansul” celor doi giganţi, Samsung şi Google, nu se termină aici, niciuna dintre cele două companii neîndrăznind să rupă total legătura. Chiar dacă şi-a anunţat cele mai noi ceasuri inteligente Google-free şi e posibil să lanseze şi un smartphone cu Tizen (un prototip a fost adus deja în cadrul evenimentului din acest an de la Barcelona), Samsung pregăteşte şi o variantă cu Android a smartwatch-urilor şi doar ce a lansat cu mare tam-tam noul smartphone Galaxy S5.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button