Parenting

G Data a înregistrat aproape 1,2 milioane de noi programe malware de Android în 2013

virusConform unei cercetări de piață realizate de Gartner, peste 877 de milioane de smartphone-uri și tablete cu Android au fost vândute anul trecut. Numărul programelor noi de malware a crescut exponențial, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, la aproape 673.000. Totalul noilor programe malware pe întreg anul a atins un nou record de 1.2 milioane.

Atacatorii s-au axat pe troieni pentru a fura și vinde datele profitabile. O altă tendință a criminalității informatice s-a bazat pe programele potențial nedorite. Acestea nu sunt aplicații malware convenționale, dar pot afișa reclame nedorite și pot spiona utilizatorii.

G Data crede că utilizarea acestor multiplatforme va crește în viitor, iar monedele digitale, precum Bitcoin, vor fi vizate de atacatori. Pe lângă toate acestea, frauda cu mesaje SMS cu suprataxă este în declin datorită mecanismelor de securitate incluse în cele mai noi versiuni de Android. Raportul G Data Mobile Malware este disponibil online.

“G Data a înregistrat un nou record negativ în 2013, 1.2 milioane de programe malware de Android. Industria infracționalității informatice se bazează foarte mult pe sustragerea de date personale ce pot fi valorificate profitabil pe piețe dedicate,” explică Eddy Willems, G Data Security Evangelist. Nu există nicio șansă pentru expert de a da un verdict clar pentru acest an. “Din perspectiva atacatorilor, 2014 este anul furturilor de date, de vreme ce frauda ce implică mesaje SMS cu costuri ridicate nu mai este profitabilă ca urmare a mecanismelor de securitate instalate în sistemele de operare Android, începând cu 4.2. Asta înseamnă că atacurile cross-platform și monedele digitale vor avea un interes crescut pentru infractorii din sectorul mobil.”

672.940 tulpini noi de mlaware de Android în cea de-a doua jumătate a anului 2013

gdata studiu

Numărul programelor noi a crescut cu 30% în comparație cu prima jumătate a anului 2013, înregistrând un nou record. Infractorii au atins un alt record negativ, cu un total de 1.199.758 de aplicații malware noi – o creștere de 460 de procente comparativ cu întreg anul 2012.

Troienii continuă să domine

gdata troian

Opt din zece aplicații malware clasificate în familiile malware sunt troieni. Acestea sunt folosite de infractori cu scopul de a sustrage date personale și de a le transforma în bani pe piețe dedicate.

O altă problemă majoră o reprezintă programele potențial nedorite (PUP), care reprezintă mai mult de jumătate din programele malware contorizate în a doua jumătate a anului 2013. “PUP” includ aplicații care nu sunt neapărat rău intenționate, dar includ în mod evident funcții de spionaj și de afișare de publicitate nedorită. De regulă, sunt foarte greu de îndepărtat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button