Parenting

Fundaţia YANA România inaugurează două noi centre de zi pentru copiii defavorizaţi

Consiliu Director YANAFundaţia YANA – You Are Not Alone – anunţă inaugurarea a două noi centre de zi dedicate copiilor defavorizaţi în judeţul Bacău. Situate în satele Galbeni şi Valea Seacă sub numele Casa Peter şi Casa Heidi, acestea se alătură primului centru inaugurat în 1996 în comuna Nicolae Bălcescu  – Casa YANA.

„În aceste case vom însoţi, zi de zi, optzeci de copii în formarea şi dezvoltarea lor, prin servicii de educaţie socială,  asigurarea hranei, promovarea relaţiilor sociale şi reintegrare comunitară, consiliere socială şi psihologică, sprijin de urgenţă în vederea reducerii efectelor situaţiilor de criză”, a declarat Antonia Frick, preşedinta Fundaţiei YANA – You Are Not  Alone.

Potrivit declaraţiilor sale, în cei 18 ani de prezenţă în România, Fundaţia YANA a ajutat copiii din judeţul Bacău aflaţi la nevoie. Aceştia sunt selectaţi în funcţie de problemele pe care le prezintă. Astfel, fie provin din familii dezorganizate sau sunt orfani, fie prezintă risc de abandon şcolar sau au diverse dizabilităţi.

„Zi de zi, micuţii vin în centrele de zi unde primesc o masă caldă. În plus, cu ajutorul unor metode de educaţie non-formală, ajutăm la dezvoltarea personalităţii copiilor în scopul incluziunii lor în societate”, a mai spus Antonia Frick.

Pentru a face faţă nevoii tot mai mare de sprijin pe care o arată copiii din această zonă, YANA a primit de-a lungul vremii sprijin din partea autorităţilor din Liechtenstein. Tocmai din acest motiv, la inaugurarea oficială a celor două noi centre de zi ce a avut loc sâmbătă, 11 mai, au luat parte şi Prinţul Michael Von und Zu Liechtenstein şi Hansjörg Frick, fost prim-ministru al Liechtenstein.

În cadrul evenimentului de inaugurare au avut loc şi o serie de spectacole oferite de copiii nevăzători de la Clasa “Norocel”, cei de la casele Heidi, Peter şi YANA, Corul Angelic Voices şi voluntarii YANA.

Sprijin din partea Sika România

De asemenea, YANA a primit sprijin pe plan local şi din partea companiilor private care au dorit să se implice în proiecte ce au putut aduce un zâmbet pe buzele copiilor. Astfel, Sika România, una dintre principalele companii de pe piaţa de materiale chimice de construcţii, membră a concerului elveţian Sika AG, şi-a oferit suportul în cei peste 10 ani de prezenţă în România.

„Unul dintre principalele proiecte realizate de Sika şi YANA este Sika Children Camp ce va ajunge în acest an la cea de-a 10-a ediţie. În cadrul acestuia am ajutat copiii în situaţii defavorizate să se bucure de un program de activități cât mai distractive, dar în acelaşi timp educative”, a declarat Ileana Nicolae, Director General Sika România şi membru fondator al YANA.

Micuţii care iau parte la taberele anuale sponsorizate de Sika sunt aleşi în funcţie de situaţia pe care o au în familie, dar şi în funcţie de rezultatele la învăţătură.

Ajutor pentru familii devaforizate şi vârstnici

Dincolo de ajutorul oferit copiilor aflaţi în situaţii speciale, YANA a oferit sprijin şi vârstnicilor sau familiilor aflate în dificultate din judeţul Bacău sau din proximitatea Capitalei. Astfel, prin programul „Sprijin pentru familii”, YANA oferă lunar sprijin material şi consiliere unui număr de 45 de familii cu probleme majore, aflate la limita sărăciei.

De asemenea, prin programul „Sprijin pentru vârstnici”, fundaţia s-a îndreptat către vârstnicii în situaţii dificile, cu locuinţe improprii din punct de vedere al dotărilor la nivel de electricitate, încălzire, igienă, ce nu dispun de hrană suficientă. De multe ori, la aceste condiţii externe se adaugă singurătatea şi abandonul familial şi social.

„În toate aceste cazuri ne-am implicat prin oferirea de suport material, ajutor pentru hrană mai bună şi, în multe cazuri, renovarea de locuinţe”, a încheiat Antonia Frick.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button