FashionLife&StyleTrends

Fashion trends: 80 de ani de istorie în uniformele vintage Air France

SONY DSCÎntr-o prezentare de modă total inedită, Air France a prezentat astăzi jurnaliştilor din România colecţia de uniforme vintage ale companiei, realizate de designeri celebri precum Christian Dior, Balenciaga sau Nina Ricci. Momentul a reprezentat o premieră, elegantele uniformele care marchează peste 80 de ani de istorie a operatorului aerian fiind aduse în ţara noastră o zi, special pentru această prezentare de la Bucureşti.

Nu mai este niciun secret faptul că stewardesele au fost şi încă sunt considerate un etalon de frumuseţe. Dacă în perioada anilor ’40, imaginea lor era asimilată mai mult cu cea personalului medical (dată fiind perioada războiului), odată cu trecerea timpului, uniformele însoţitoarelor de zbor au devenit adevarate piese la modă.

SONY DSCUniformele Barman – 1935

La finalul anilor ’20, pentru a atrage noi clienţi, companiile aeriene şi-au transformat avioanele în baruri şi restaurante luxoase. Pentru a asigura un serviciu de calitate şi pentru a satisface cerinţele etichetei acelor vremuri, Air France a apelat la foşti angajaţi ai unor hoteluri de lux şi ai unor linii transatlantice. Atunci au apărut primele uniforme. Uniformele stewards-ilor combinau stilul militar cu cel al hotelurilor de lux. Termenul de staward a fost folosit pentru prima dată în 1938, marcând o nouă profesie în perioada de dinainte de Cel de-al Doilea Război Mondial.

Costum – 1948

În anul 1948, Air France a devenit o companie naţională, odată cu acest nou statut apărând dorinţa de a raţionaliza codul uniformei şi de a stabili norme privind modul în care aceasta ar trebui purtată pentru a fi mereu impecabilă.  Casa de modă Georgette Renal a creat această primă variantă a uniformei. SONY DSC

Costum – 1951

Acest an marchează momentul în care Air France decide să abandoneze stilul militar al anilor de început pentru a trece la o nouă eră a eleganţei. Casa de modă Georgette de Treze a fost aleasă să modernizeze uniformele care urmau să fie purtate de stewardese, acestea reflectând stilul anilor ’50. Costumul introducea o croială mai feminină şi mai modernă, cu o tralie strâmtă, subliniind astfel imaginea de clepsidră. Costumul era purtat cu o bluză albă din poplin cu guler rotund.

SONY DSCRochia de vară – 1955

În 1955, Air France a adăugat uniformei de bază şi o rochie de vară cu beretă asortată, a cărei creaţie a fost încredinţată Casei de Modă Virginie.

Rochia de vară şi costumul de iarnă – 1963

Odată cu anii ’60, imagine companiilor aeriene a devenit asociată cu nume faimoase din industria modei. Faimoasa casă de modă Christian Dior, condusă de ideile artistice ale lui Marc Bohan a acceptat provocarea de a adapta uniformele astfel încât să înlesnească mişcările corpului fără să sacrifice eleganţa. La bordul aeronavei Caravelle, pasagerii au putut admira eleganta rochie albastru-deschis, purtată cu un cordon cu nod japonez.

Costumele de iarnă au fost croite din materialul “albastru Marceau”, fiind alcătuite dintr-o jachetă scurtă şi fustă.

Costumul de vară/Costumul de iarnă – 1969

În încercarea de a îmbunătăţi imaginea brandului, Air France îl alege în 1969 pe designerul Cristobal Balenciaga pentru a crea un nou model de uniforme. Costumul de vară a fost creat din tergal şi lână în două versiuni de culori: albastru deschis şi roz deschis. Odată cu aceste noi ţinute, compania a introdus şi accesorii: cizmele din piele Darchamps, de culoare bleumarin. SONY DSC

Rochia de primăvară-toamnă Carven – 1978

În 1978, pentru prima dată, Air France a cerut opinia propriului personal în alegerea designului pentru noua uniformă. Acestea au fost create de case de modă precum Gres, Carven şi Ricci.  Boneta a fost considerată demodată şi a fost abandonată. Culorile tradiţionale Air France, albastru şi alb, au fost intensificate de roşu Tyrolean.

Rochia de vară – 1987

Dorind să reînnoiască uniforma, în 1987, Air France a încredinţat realizarea garderobei către trei designeri: Louis Feraud, Carven şi Nina Ricci. Rochia de vară a fost creată de Feraud, din bumbac şi poliester, fiind disponibilă în culorile albastru, galben deschis şi roz.

SONY DSCUniforme -1987

Cele patru elemente principale ale uniformei din 1987 au fost create pentru Casa de Modă Carven de către Franckie Tacque, lider în domeniul designului uniformelor în Europa. Din lână breumarin lejeră cu mâneci cu revers alb, rochia stil cămaşă Fregate a fost una dintre piesele vedetă ale uniformei.

Costum şi rochie de vară – 1997

Pentru a marca consolidarea parteneriatului cu Air Inter, compania franceză a optat în acel an pentru combinarea uniformelor celor două entităţi. Cămaşa Air Inter în dungi cu guler alb a devenit piasa vedetă a acestei garderobe.

Costumul Christian Lacroix – 2005

După 17 ani fără schimbări majore, Air France l-a ales pe Christian Lacroix pentru reîmprospătarea uniformelor, acesta creând o adevărată garderobă: peste 100 de piese ce pot fi combinate în diferite stiluri. Aspectul este parizian, şic, clasic. Culoarea de bază a rămas albastru bleumarin, ţinuta fiind încălzită de combinaţia cu albastru-gri. Pe locuri apare şi roşul pentru a da o pată de culoare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button