Business

EY: în prezent, unul din cinci abonaţi de telefonie mobilă folosesc ocazional plăţile mobile

shop-onlineServiciile de plăţi prin dispozitive mobile sunt pregătite pentru noul val de creştere, însă operatorii de telefonie mobilă trebuie să găsească soluţii pentru preocupările clienţilor într-o piaţă fragmentată din punct de vedere tehnologic pentru a fructifica potenţialul pieţei, se arată în studiul companiei de consultanţă şi audit EY, Mobile Money – the next wave of growth report.

Deşi cota plăţilor mobile gestionate de instituţiile non bancare este în creştere, punând în evidenţă o oportunitate pentru marii operatori de telefonie, procentul de utilizatori de dispozitive mobile care  fac plăţi cu ajutorul mobilului rămâne încă la un nivel scăzut. Conform datelor provenind din diverse surse din industrie, utilizatorii de servicii mobile de plăţi reprezentau doar 7% din totalul abonaţilor la nivel mondial în 2013.

Cu toate acestea, procentul utilizatorilor de servicii mobile de plăţi este aşteptat să crească în următorii ani, ajungând ca valoare absolută la mai mult de 450 milioane de utilizatori până în 2017.

De asemenea, conform unui alt studiu EY – Mobile maze consumer study  –  care a sondat opiniile a 6.000 de consumatori din 12 ţări, adoptarea serviciilor mobile de plăţi este încă destul de scăzută iar consumatorii continuă să fie foarte reticenţi cu privire la adoptarea acestora.

În prezent, peste unul din cinci abonaţi de telefonie mobilă chestionaţi în cadrul studiului global EY, spun că folosesc ocazional serviciile de transfer de bani prin mobil sau serviciile mobile de plăţi, însă peste unul din patru spun că nu utilizează acest tip de serviciu şi nici nu au intenţia de a o face în viitor.

Un aspect pozitiv este faptul că 22% dintre consumatorii care nu folosesc în prezent aceste servicii spun că sunt dispuşi să o facă. Cum era de aşteptat, utilizatorii mai tineri sunt mai receptivi la gestionarea banilor prin intermediul dispozitivelor mobile: 11% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 25-30 ani folosesc în mod regulat servicii de transfer de bani de pe dispozitive mobile, în comparaţie cu doar 4% din segmentul de vârstă 46-65 de ani.

Rezultatele pe ţări evidenţiază anumite contraste puternice. Procentul celor care declară că nu au intenţia să utilizeze servicii mobile de transferuri de bani variază de la un minim de 24% în India, la un nivel record de 57% în SUA, iar cele mai ridicate niveluri de absorbţie a acestui tip de servicii se înregistrează în India (31%), Rusia (30 %) şi China (29%). Cea mai mică rată de utilizare se înregistrează în Suedia, de 14%. Aceste rezultate subliniază faptul că adoptarea noilor servicii este mai dinamică în pieţele emergente, dar că adoptarea lor la nivel universal se confruntă cu provocări în toate pieţele, în special în cele dezvoltate.

Extinderea domeniului de aplicabilitate a serviciilor mobile de plăţi şi a serviciilor conexe este susţinută de dezvoltarea continuă a tehnologiilor, precum şi de apariţia şi definirea unor standarde de utilizare menite să răspundă nevoilor diverse.

În timp ce vechile tehnologii de mesagerie pe mobil, cum ar fi SMS-urile şi USSD sunt utilizate în special în pieţele emergente pentru transferul de bani şi plata salariilor, tehnologiile NFC şi cloud sunt utilizate în pieţele dezvoltate pentru plăţi de tranzit şi programe de fidelizare în retail.

Elena Badea, director de marketing, EY România, comentează: “Serviciile mobile de plăţi sunt într-un stadiu incipient de creştere în pieţele dezvoltate, dar reprezintă oportunităţi fără precedent pentru viitor. După un început lent, creşterea ratei de adopţie a plăţilor mobile este de aşteptat să se accelereze începând cu 2015, determinată de factori precum creşterea ratei de acceptare din partea comercianţilor şi creşterea nivelului de educare a clienţilor”.

Parteneriatele pe orizontală (multi-operator) şi pe verticală (multi-industrie) din zona plăţilor mobile devin din ce în ce mai răspândite. Însă, pe măsură ce modelele de parteneriere caută să încurajeze adoptarea şi utilizarea plăţilor mobile, competiţia dintre acestea ar putea accelera fragmentarea tehnologică, ceea ce va afecta rata de adoptare sau utilizare şi va crea confuzii în rândul clienţilor.

Extinderea interoperabilităţii între diferitele platforme de plăţi mobile poate contribui la reducerea confuziei clienţilor şi a fragmentării tehnologiilor acţionând ca un instrument pentru atingerea unor obiective mai largi de eficienţă a modelului de business.

În prezent, pieţe precum Singapore, Indonezia şi China câştigă tot mai mult teren în ceea ce priveşte interoperabilitatea în plăţile mobile, în timp ce pieţe precum Marea Britanie şi SUA sunt încă la un nivel relativ scăzut de interoperabilitate.

În contextul unui mediu tot mai competitiv, operatorii trebuie să-şi extindă portofoliile de servicii pentru a putea include o gamă mai largă de servicii financiare şi să combine serviciile de plăţi cu funcţionalităţi asociate în activităţi de marketing şi advertising bazate pe locaţie pentru consumatori, companii şi parteneri.

Deţinătorii tineri de smartphone, din mediul urban, sunt cei care adoptă cel mai rapid seviciile mobile de plăţi. Procentul deţinătorilor de smartphone care utilizează serviciile mobile de plăţi în mod regulat sau ocazional este de două ori mai mare decât cel al utilizatorilor de dispozitive non-smartphone.

Având în vedere contrastul puternic între diferitele grupuri de consumatori, este importantă segmentarea clienţilor pentru a aborda grupul cel mai relevant din punct de vedere al disponibilităţii adoptării acestor servicii.

Potrivit studiului EY, informaţiile detaliate cu privire la măsurile de securitate şi de protejare a datelor personale şi o mai bună înţelegere a beneficiilor serviciilor ar încuraja clienţii să adopte mult mai repede serviciile de transfer de bani de pe mobil.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button