România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate* în topul țărilor europene care generează cele mai multe deșeuri alimentare. Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne în țările dezvoltate, poate fi redusă cu până la 60% prin educație și tehnologie. Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeană drept an al luptei împotriva risipei de alimente, iar până în 2025 se dorește o reducere cu 50% a deșeurilor alimentare.
Cu o tradiție îndelungată în sectorul de cercetare și dezvoltare, Whirlpool România se implică în creșterea gradului de conștientizare a problemelor legate de risipa de alimente. Compania crede că o mai bună cunoaștere a datelor referitoare la cantitatea de alimente aruncată anual, dar și o prezentare detaliată a funcțiilor electrocasnicelor din piață pot contribui decisiv la îmbunătățirea acestor parametri.
Whirlpool urmărește comportamentul de consum al europenilor și prelucrează informațiile în centrul Global Consumer Design pentru a putea lansa produse care se adresează problemelor de consum de resurse și stilului de viață al consumatorilor. Astfel, pentru cercetările legate de depozitarea alimentelor (frigidere, combine frigorifice și congelatoare) compania ia în calcul risipa de alimente și propune soluții de păstrare a prospețimii și tehnologii noi. De asemenea, Whirlpool analizează tendințele de consum în funcție de vânzările de alimente (daca europenii consumă preponderent peste, carne sau lactate și legume, spațiile de depozitare din aparatele frigorifice precum și funcțiile aferente trebuie dimensionate corect).
Risipa de alimente în România este sub nivelul din alte state Occidentale, însă se remarcă o creștere a acestui fenomen și pe plan local, ca urmare a modificărilor obiceiurilor de consum. Aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generată de gospodăriile individuale. Combinele și congelatoarele Whirlpool sunt dotate cu funcții care contribuie la o reducere importantă a pierderilor. Un prim pas pe care îl putem face noi este acela de a sublinia rolul acestor tehnologii și cum pot fi ele folosite pentru rezultate optime”
Mioara Bolozan, Marketing Manager Whirlpool România
Cauzele principale ale acestor pierderi sunt planificarea defectuoasă – anumite segmente de populație supraestimează nevoia de consum și cumpără prea multă mâncare, mai ales în contexte de tipul aniversări sau sărbători – și depozitează incorect produsele alimentare în frigider și cămară.
Pentru ca alimentele să reziste cât mai mult în frigider trebuie respectați anumiți pași. În primul rând, frigiderul nu trebuie să fie prea aglomerat pentru a permite circulația vaporilor de aer (în caz contrar frigiderul nu va putea răci la parametrii optimi iar mâncarea se va deteriora mai rapid). Conservarea alimentelor în condiții optime se poate face păstrând o temperatura constantă de aproximativ 4°C și un nivel adecvat de umiditate (70-85%) în cavitatea frigiderului. Produsele achiziționate înaintea ultimei sesiuni de cumpărături nu trebuie să rămână în spatele rafturilor. Trebuie evitată introducerea în frigider a mâncării gătite atunci când e caldă sau fierbinte, deoarece schimbarea bruscă de temperatură va afecta gustul mâncării, dar mai ales va duce la apariția condensului in frigider. Căldura vasului va radia, determinând condens și alterarea condițiilor de depozitare (alimentele pot mucegăi).
Congelatorul joacă de asemenea un rol important în a preveni alterarea alimentelor. Doar produsele foarte proaspete trebuie congelate. Conținutul natural de apă din alimente se transformă în cristale de gheață, eliminând activitatea bacteriană.
*Conform datelor publicate de Eurostat