Muzeul Naţional de Istorie a reuşit să mă surprindă într-un mod plăcut. Din nou! De data aceasta prin expoziţia-eveniment Comorile Chinei, una dintre cele mai importante care au venit vreodată în ţara noastră.
Dacă sunteţi pasionaţi de arheologie, de cultura chineză sau sunteţi doar curioşi, Comorile Chinei şi, implict, expoziţiile permanente ale Muzeului de Istorie sunt un must see în perioada următoare. Mai exact, până pe 1 august.
Veţi avea ocazia să admiraţi 6.000 de ani de istorie cuprinşi în exponate care vă duc într-o călătorie fantastică: vase din bronz, ceramică pictată, porţelanuri şi obiecte din jad, obiecte culturale legate de istoria Drumului Mătăsii, toate realizate cu o atenţie deosebită pentru cele mai mici detalii. În plus, expoziţia este încă o mărturie asupra progresului şi dezvoltării civilizaţiei chineze: aceştia aveau vase de gătit cu aburi (care funcţionau pe acelaşi principiu pe care funcţionează şi aparatele moderne din zilele noastre) încă de acum 3.000 de ani.
Dacă nu v-am convins încă, vă dau încă cinci motive pentru care această expoziţie merită să fie văzută:
Este o experienţă culturală unică – cei 800 de metri pătraţi pe care se desfăşoară această expoziţie le oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira peste 100 de artefacte din patrimoniul chinez. Expoziţia acoperă o perioadă extinsă a istoriei chineze, de la neolitic – 4000 î.Hr. – până în 1911, fiind concepută pe patru mari capitole: “Naşterea civilizaţiei chineze” (cuprinde perioada neolitică şi epoca bronzului – 4000 î.Hr. – 220 î.Hr.), “Unificarea Chinei”(de la 221 î.Hr. la 220 d.Hr), “Epoca de aur a Drumurilor Mătăsii”, ”China imperială” (de la 1400 la 1911).
Aveţi la îndemână obiecte care nu sunt uşor accesibile – exponatele fac parte din colecţiile a 11 muzee şi instituţii culturale, o călătorie în China necesitând atât un efort financiar cât şi unul legat de timp.
Veţi putea vedea figurinele din legendara armată de teracotă – figuri în mărime naturală ce reprezintă soldaţi, care de luptă şi cai – , descoperite în 1974 la Xi’an, în mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang. Menită să-l însoţească pe împărat în viaţa de dincolo, armata de teracotă reprezintă o mărturie incontestabilă a măiestriei artiştilor chinezi atât prin scara monumentală la care a fost gândit întreg ansamblul, cât şi prin reprezentarea figurii umane şi atenţia acordată celor mai mici detalii.
Preţul este accesibil – un bilet costă 25 de lei, în preţul acestuia, pe lângă posibilitatea de a vizita expoziţia Comorile Chinei, fiind inclus accesul la Tezaur şi în Lapidarium.
Este cea mai mare expoziţie organizată de Republica Populară Chineză într-un muzeu din România.
Expoziţia este organizată de către Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Art Exhibition China, Administrația de Stat a Patrimoniului Cultural din Republica Populară Chineză, cu sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chineze și al Ministerului Culturii.