Un sfert din totalul transferurilor de căldură dintre o încăpere şi exterior se face prin ferestre, astfel că izolarea acestora cu rulouri exterioare de tip termostor este una dintre cele mai eficiente metode de a obţine răcoare şi umbrire pe timp de vară. Rulourile filtrează razele UV şi previn formarea efectului de seră.
Rulourile exterioare de tip termostor reduc conductivitatea termică a ferestrelor cu 70%, astfel că la o încăpere dotată cu rulouri temperatura interioară se reduce, pe timp de vară, cu aproximativ 5 °С indiferent de tipul de geam şi de influenţele climatice regionale, potrivit unui studiu internaţional realizat de francezii de la SNFPSA (Uniunea Naţională a Profesioniştilor din domeniul Soluţiilor de Închidere a Spaţiilor şi Umbrire).
Folosirea corectă a termostorurilor, denumite astfel datorită proprietăţilor termoizolatoare, suplineşte în cele mai multe cazuri un aparat de aer condiţionat, în plus obţinându-se o izolare fonică superioară.
În România, doar 1,4% din ferestrele noi au rulouri
În România, piaţa rulourilor pentru ferestre are un mare potenţial de creştere, având în vedere că doar 1,4% din ferestrele nou-montate se livrează cu rulouri, în comparaţie cu procente ce trec de 50% în ţări situate mai spre vestul continentului. De exemplu, în Germania rata echipării cu rulouri este de 60%.
În plus, străinii sunt mai conştiincioşi şi când vine vorba despre alegerea accesorizărilor: aproape toţi clienţii externi ai producătorului MCA Grup România aleg rulouri exterioare electrice, în timp ce în cazul comenzilor interne doar 30% sunt pentru rulouri automatizate, reiese dintr-o analiză a datelor de pe trimestrul I 2013, prezentată la Expo Casa Mea, deschis astăzi la Romaero Baneasa, unde MCA Grup a expus cele mai noi uşi de garaj şi rulouri exterioare.
MCA Grup România a vândut în primele trei luni ale anului peste 2.200 de rulouri exterioare pentru ferestre, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.