Home & DecoLife&Style

Cum să îți alegi aerul condiționat care ți se potrivește

Temperaturile tot mai ridicate din ultimele veri m-au făcut ca anul acesta să îmi doresc să schimb aparatul de aer condiționat dintr-o cameră cu unul nou, performant. De ce? Pentru că aerul curat este important pentru mine și familia mea! Și, totuși, la ce m-am uitat atunci când am ales un aparat de aer condiționat de la Daikin si Avi Compact?

Povestea e simplă. De vreo doi ani de zile, aparatul de aer condiționat din camera mică scârțaia. La propriu, dar și la figurat. Așa că, după ce, atât eu, cât și vechiul aparat de aer condiționat, am suportat cu stoicism două veri cu temperaturi ridicate, amândoi am cedat. Primul am fost eu. Dar am tot amânat decizia de a face ceva în această privință. Dar, apoi a venit rândul lui să cedeze. De tot. Și uite așa am rămas fără o pală de aer în camera în care am și biroul.

Am făcut un scurt research pe internet și mi-am dat seama că eficiența energetică A++ și freonul ecologic sunt primele criterii după care trebuie să îmi selectez aparatul de aer condiținat. Pentru că așa am grijă și de Planetă, nu?

Celelalte criterii au fost nivelul redus de zgomot, adică aparatul abia dacă se aude când funcționează în timpul zilei, și interfața wi-fi ca să îl pot porni atunci când sunt în drum spre casă. Recunosc că această opțiune este mină de aur, iar atunci când te întorci acasă și poți să răcorești camera cu 20 minute înainte… e wow.

Pe lista celor mai importante criterii de alegere a aparatului de aer condiționat am mai inclus, printre altele, brandul, garanția, dar și post garanția de montaj. Și uite așa am ajuns la Avi Compact un puternic furnizor de climatizare, unul din jucatorii cheie în acest domeniu, în România. M-am consultat cu ei și mi-au recomandat, în cele din urmă, un aparat de climatizare de la Daikin, unul din furnizori cu rețele de distribuție puternice la nivel național, ce oferă post garanție pentru produs timp de 3 ani. În plus, cei de la AVI Compact, cel mai mare distribuitor al produselor Daikin, mi-au asigurat și ei garanție pentru montaj.

Și uite așa, pentru camera cu pricina am ales un aparat de aer condiționat Daikin de 9000 BTU. De data aceasta, printre criteriile de alegere ale acestui model recomandat de Avi Compact se numără suprafața camerei, nivelul de căldură (stăm la ultimul etaj), numărul de geamuri, dar și direcția din care bate soarele.

Zi și făcut. Ne-am programat la Avi Compact, iar în ziua X o echipa de profesioniștii ai companiei au venit la fața locului. Și-au pus protecție pe încălțăminte și doar apoi au intrat în casă. Au creat spațiul de care aveau nevoie și s-au apucat de treabă. O treabă care a durat circa 4 ore. După aceste ore, camera era ca nouă și cu Bonus… un aparat de aer condiționat. Am semnat hârtiile necesare, am ascultat recomandările lor… și … asta a fost tot.

Pe scurt, am aflat că întreținerea corectă a unui sistem de climatizare îi crește durata de viață și cu până la 50%. În mod normal, un aparat de aer condiționat poate fi utilizat 10-12 ani. Dar, pentru o întrebuințare optimă cei de la Avi Compact mi-au recomandat efectuarea a două revizii anuale (înainte și după sezon) și curățarea filtrelor interioare, în special dacă sistemul este montat într-o zonă cu mult praf, la etaje inferioare ori unde există puf de plop. Altfel, fără mentenanță motorul muncește mai mult și durata de viață scade. ­

Totodată, cum, până la iarnă nu mai sunt decât 3-4 luni, să nu uităm de funcția încălzire a aparatului de aer condiționat, care se folosește în perioadele de tranziție, toamnă-primăvară, până deschidem sau după ce am închis centrala termică. Ori, ca alternativă, atunci când sunt avarii la sistemul de termoficare.

Pe scurt, noul aparat de aer condiționat dispune de un panou frontal plat şi elegant care se armonizează uşor cu orice decor interior şi se curăţă mai uşor, este echipat cu un controler online (opţional): controlaţi unitatea interioară din orice locaţie prin intermediul unei aplicaţii, reţele locale sau internet şi menţineţi o imagine generală a consumului de energie și are o funcţionare silenţioasă de până la 20 dBA.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button