Cu douăzeci de ani în urmă, am văzut prima oară cum, printr-un singur link de pe un calculator, puteam să accesăm o lume plină de informații, să ne extindem cunoștințele și să găsim noi moduri prin care să ne distrăm și să comunicăm. Conectivitatea ne-a ajutat să creăm noi moduri de a inova, a colabora și socializa, creând oportunități care ne transformă radical lumea. Astăzi, am aflat că suntem mai aproape ca niciodată de realizarea viziunii Ericsson a unei Societăți Permanent Conectate, o lume în care orice lucru care ar putea beneficia de pe urma unei conexiuni va avea una.
Simțul atingerii este nu doar primul simț de care ne dăm seama, dar și unul dintre cele mai personale simțuri pe care le avem. Datorită eforturilor sale de a inova, Ericsson creează posibilități care ne depășesc imaginația, transformând simțul de atingere într-un mediu de transmitere a datelor.
Astfel, Connected Print este o tehnologie care utilizează simțul atingerii pentru a livra oferte interesante, conținut antrenant și informații importante – exploatând conductivitatea naturală a corpului și ultimele inovații în IT&C.
Conceptul, prezentat în premieră în România, arată modul prin care diferite obiecte ce au texte imprimate printr-o tehnică electronică specială se îmbină cu broadband-ul mobil și conductivitatea naturală a corpului pentru a deschide o lume de informații sub degetele utilizatorului.
Semnalele care trec prin corp poartă informații destinate unor dispozitive specifice, precum imprimante, boxe sau ecrane, transmițând sunete, imagini sau alte tipuri de conținut. Aplicabilitatea noii tehnologii este diversă, de la industria manufacturieră la cea alimentară sau de transport.
De exemplu, electronicele imprimate pe alimente le vor permite utilizatorilor să afle mai multe informații despre conținutul lor, despre data și modul în care au fost produse.
În cazul presei, o simplă atingere va putea deschide conținut suplimentar, cum ar fi filmulețe video care să însoțească un articol de ziar. În activitatea de transport, pe de altă parte, Connected Print va simplifica monitorizarea unui transport și livrarea de informații despre ruta prin care un produs a ajuns la noi.
„La Ericsson, lucrăm mult să dezvoltăm această tehnologie ca parte a unei abordări creative de apropiere a oamenilor și dispozitivelor în contextul viziunii unei Societăți Permanent Conectate”, a explicat Milena Matic, Strategy, Marketing & Communications Manager for Serbia, Montenegro, Macedonia, Albania, Romania and Moldova.
„Astăzi, am prezentat cum ceva ce doar acum câțiva ani părea imposibil a devenit cât se poate de real și palpabil – cum corpurile noastre pot face parte din rețeaua de comunicații și pot transmite informații despre obiectele din jurul nostru, oferind o nouă dimensiune comunicațiilor mobile. Această aplicație poate fi extrem de utilă în domenii precum industria de transporturi sau în medicină, dar, mai ales, direct în modul în care interacționăm în fiecare zi cu obiectele din jurul nostru.”
Connected Print este doar un exemplu al modului în care Societatea Permanent Conectată va avea impact asupra vieților noastre, schimbând dramatic modul în care comunicăm, lucrăm și ne jucăm. Conform celui mai recent Mobility Report, publicat la începutul săptămânii, până în 2020, tehnologia mobilă avansată va deveni tot mai populară și mai des întâlnită la nivelul întregului glob.
Astfel, în următorii 5 ani, numărul de abonamente de smartphone-uri se va dubla, ajungând la un total de 6,1 miliarde de persoane, 70% din populația lumii va utiliza smartphone-uri și 90% dintre oameni vor locui în zone acoperite de rețele de broadband mobil. În plus, traficul video mobil va crește cu un uimitor procent de 55% în fiecare an până în 2020, ajungând să reprezinte 60% din tot traficul mobil de date generat la finalul perioadei.
Conform acestui raport, Ericsson estimează un total de 26 de miliarde de dispozitive conectate până în 2020, confirmând astfel că suntem pe drumul cel bun către transformarea viziunii celor 50 de miliarde de dispozitive conectate în realitate.
O mare parte din această creștere va fi susținută de dezvoltarea tehnologiei 5G, la care Ericsson contribuie activ alături de partenerii săi universitari și alături de operatori din toată lumea. Standardul tehnologic 5G va asigura conectivitate pentru zeci de miliarde de dispozitive noi, făcând posibile transmisiuni de date de 1000 de ori mai mari și viteze de transfer de 10 până la 100 de ori mai mari, cu minime întârzieri.