Londra are cel mai mare număr de retaileri internaționali în comparație cu celelalte orașe europene, urmată de Paris, Moscova, Milano și Madrid. Bond Street din Londra este locația preferată în toată Europa de către retailerii de lux. SUA a depășit Italia ca fiind cel mai mare exportator de mărci internaționale. Michael Kors, Superdry, Cos și 7 For All Mankind sunt retailerii care se extind cel mai agresiv. Zara, H&M și Mango au cea mai mare acoperire.
Londra este cea mai atractivă destinație europeană pentru retaileri internaționali potrivit unui nou indice realizat de compania globală JLL. Indicele, lansat într-un nou raport intitulat Destination Europe 2015 analizează extinderea și prezența a 250 de retaileri internaționali în peste 57 de piețe comerciale importante.
Centrele europene de retail continuă să avanseze în top
“Pentru retailerii internaționali care doresc să se afirme în Europa, Londra conduce detașat. Mărimea pieței din Londra, maturitatea, gradul ridicat de transparență precum și familiaritatea cu brandurile constituie un magnet pentru retailerii internaționali care sunt dispuși să plătească în plus pentru cele mai bune locații. Alte orașe europene importante la nivel mondial, mature, cu o putere de atracție comparabilă, precum Paris, Milano, Roma și principalele orașe specializate în retail din Germania au beneficiat în mod similar de apetitul retailerilor internaționali pentru expansiune și au atras noi branduri în ciuda turbulențelor continue care afectează economia europeană”
James Brown, Head of EMEA Retail Research & Consulting la JLL
Londra și-a crescut, de asemenea, avantajul față de Paris, fiind cea mai atractivă destinație pentru retaileri de lux din Europa. Raportul arată că există un decalaj evident între aceste două locații de retail recunoscute mondial și restul orașelor europene.
Acest lucru demonstrează importanța pe care o acordă retailerii de lux în a avea o prezență în locații iconice, precum și deficitul în ceea ce privește oferta de spații. În consecință, spațiile comerciale din New Bond Street pot atinge cele mai ridicate chirii contractuale din Europa cu cca 12,300 Euro / mp/ an – o creștere uimitoare de 42% față de nivelurile din 2012.
București, pe locul 30 în topul destinațiilor preferate
Carmen Ravon, Head of Retail Agency la JLL în România declară: “Studiul Destination Europe 2015 plasează Bucureștiul pe locul 30 în topul celor mai atractive orașe din punct de vedere al interesului retailerilor internaționali care fac expansiune în afara țării lor de origine. Este considerat un oraș cu potențial mare de creștere și este înaintea unor orașe din regiune ca Bratislava, Zagreb, Belgrad sau Ankara și la mică distanță în urma orașului Budapesta. Topul este condus de Londra, urmat de Paris și Moscova.
Din punct de vedere al originii brandurilor care fac expansiune în Europa, SUA sunt pe primul loc (cu branduri ca Tommy Hilfiger, Timberland, Foot Locker, Claire’s, Starbucks), urmat de Italia (Benetton, Diesel, Max Mara, Geox, Calzedonia), Marea Britanie, Germania, Franta și Spania. “
“Ca și acoperire geografică, Zara și H&M, sunt prezente în toate cele 57 țări analizate, inclusiv România. Topul 25 al celor mai extinse branduri în aceste țări este dominat de branduri considerate medii (cum sunt cele menționate anterior dar și Mango, Desigual, Tommy Hilfiger, Benetton, Timberland)” completează Ravon.
În ceea ce privește brandurile de lux, România se află pe un onorabil loc 25 din punct de vedere al interesului acestora de a opera magazine în Romania, este de părere Carmen Ravon. “În topul acestor retaileri se află branduri prezente dar și cele cu potențial de a intra în viitor în România cu magazine mono-brand : Louis Vuitton, Max Mara, Emporio Armani, Gucci, Mont Blanc, Hermes, Burberry, Cartier, Longshamp, Chanel, Prada.
În concluzie, ținând cont de previziunile încurajatoare legate de creșterea vânzărilor pe termen mediu în CEE, incluzând aici și România , penetrarea brandurilor internaționale s-a accentuat în ultimii doi ani, fie ca acestea au intrat direct sau prin franciză. Suntem în discuții și cu alte branduri, mass-market, de lux sau pe partea de food care se uita la locații posibile pentru expansiunea lor din 2015-2016” , a declarat Carmen Ravon.
Retailerii sunt în căutare de noi piețe
James Dolphin, International Director, EMEA Retail Agency la JLL a declarat: “Oportunitățile de extindere și intrare pe piețele europene nu sunt limitate la piețele mature, globale. De exemplu, Moscova este în creștere și ajunge din urmă celelalte piețe, și poate atinge paritatea cu Parisul pe termen mediu în ceea ce privește prezența retailerilor internaționali.”
Piețele aflate în tranziție – Moscova (pe locul 3) și Istanbul (pe locul 7) – au devenit poveștile de succes pentru retailul din Europa – nu exista niciun alt oraș care să atragă atât de mulți retaileri noi în ultimii doi ani. În ciuda nivelurilor crescute de risc geo-politic, piața de retail din Moscova este înfloritoare datorită dimensiunii pieței, a creșterii veniturilor disponibile pe gospodarii și a creșterii rapide a stocului de centre comerciale. Piața de retail din Istanbul evoluează de asemenea într-un ritm foarte alert. Atrași de înaltă calitate a stocului modern de centre comerciale, cum ar fi Zorlu Centre și anunțul făcut de Galeries Lafayette, care vor deschide ancore în Emaar Square, un număr tot mai mare de retaileri vizează Istanbulul ca punct de lansare în Europa.
“Pe poziții inferioare în clasament există încă o mulțime de piețe puternice care, în ciuda fundamentele sănătoase și a oportunităților existente, rămân relativ neexploatate din punctul de vedere al retailerilor internaționali. Exemplele includ unele orașe regionale din Marea Britanie și Franta precum și piețele scandinave “, adaugă Dolphin.
Retailerii își manifestă intenția de extindere
În comparație cu același raport de anul trecut, s-a produs o schimbare prin care comercianții de produse cu prețuri medii și premium s-au extins, în general, într-un ritm mai rapid decât comercianții renumiți ai produselor de lux, și, prin urmare, s-au mutat pe poziții fruntașe în clasament. H&M se alătură Zara ca lideri în ceea ce privește acoperirea geografică , cu o prezență de 100% în cele 57 de piețe cheie din Europa. Acestea sunt urmate în clasament de Mango și The Body Shop.
SUA, dominată de extinderea brandurilor premium, a depășit Italia devenind cel mai mare exportator de mărci în Europa. Cel mai expansiv comerciant din analiza JLL este retailerul american premium Michael Kors, urmat de Superdry, Cos și 7 For All Mankind*. În plus, mulți retaileri europeni au înregistrat, de asemenea, o expansiune impresionantă în ultimii doi ani, cum ar fi Ecco și Hugo Boss. În viitorul apropiat, un aflux de branduri este de așteptat să intre pe piața europeană din Asia-Pacific.
Ca și previziuni pentru retailerii din Europa, Brown adaugă: “În timp ce redresarea se produce la viteze diferite, perspectivele legate de vânzările din sectorul de retail din Europa vor fi cele mai optimiste de la începutul deceniului până în prezent. Ne așteptăm ca retailerii internaționali să își mențină ritmul de expansiune în piețele cheie din Europa; cu toate acestea, expansiunea geografică este mai precaută și mai selectivă ca niciodată, dictate de modificări structurale radicale. O consecință a acestui fapt este turnura majoră din magazinele de retail de pe piața europeană. Ca regulă generală, în ultimii doi ani, pentru fiecare două magazine deschise, un magazin a fost închis, comercianții încercând să opereze magazinele într-un mod intensiv și mai inteligent.”