Going OutLife&Style

Cum arată proiectele câștigătoare la Wienerberger Brick Award 2014

Proiectul Casa luminii
Proiectul Casa luminii

Marele premiu al celei de a șasea ediții a concursului internațional Wienerberger Brick Award 2014 a fost oferit Institutului de Film din Thailanda.

“În cadrul acestui proiect, cărămida nu serveşte doar unui scop decorativ, dar este și determinantă pentru întreaga structură a clădirii – un aspect pe care l-am considerat extrem de important.” Wang Shu, membru al juriului şi câştigător al premiului Pritzker Prize din 2012, descrie câştigătorul marelui premiu Wienerberger Brick Award 2014. “Este un proiect simplu, dar foarte frumos – a fost primul care m-a făcut să mă gândesc: Acesta este un proiect magnific”.

El laudă Institutul de Film şi Animație Kantana din NakhonPathom, Thailanda, câştigător și la categoria Soluţii Speciale. La construirea Institutului proiectat de Bangkok Project Studio au fost utilizate peste 600.000 de cărămizi produse manual în ultimul sat cu tradiţie în producerea cărămizilor din Thailanda. Lucrările de construcţie au fost executate de şomeri instruiţi în acest scop, ceea ce a conferit proiectului o componentă socială specială.

Premiile concursului internaţional Wienerberger Brick Award 2014, decernate pe 8 mai, 2014 în Architekturzentrum Viena sunt: marele premiu, premii pentru cinci categorii, precum şi două ’Premii Speciale Wienerberger‘. Critici internaţionali din domeniul arhitecturii şi jurnalişti au propus peste 300 de proiecte din 26 de ţări, dintre care 50 de proiecte au fost nominalizate pentru Wienerberger Brick Award din acest an, concurs care se organizează o dată la doi ani, începând din 2004.

La categoria Clădiri Rezidenţiale, câștigătoare a fost o casă ce permite un stil de viaţă cât se poate de independent: în provincia chineză Shaanxi, John Li a construit „Casa pentru toate anotimpurile”, utilizând materiale tradiţionale precum cărămizile din argilă. Curtea interioară face legătura dintre bucătărie, baie, living şi dormitoare, în vreme ce acoperişul poate servi ca spaţiu pentru uscat carnea şi pentru colectarea apelor pluviale.

La categoria Clădiri Publice, premiul întâi a fost acordat muzeului Kunstmuseum Ravensburg, creaţie a LRO Lederer Ragnarsdóttir Oei. Ferestrele întrerup doar în anumite locuri faţada muzeului dedicat Colecţiei de Artă Peter şi Gudrun Selinka. Cărămizile utilizate au provenit de la o mănăstire demolată, din apropiere.

Centrul Buda Art situat în Kortrijk, Belgia a fost câştigător la categoria Reconversie. Studio 51N4E a transformat o fostă fabrică de vopsit textile situată în zona Island of Buda într-un spaţiu generos dedicat activităţilor culturale. Suprafeţele deja existente din cărămidă au fost curăţate şi renovate, iar tâmplăria şi coloanele de beton ale clădirii au fost recondiţionate. Cărămida galbenă utilizată se remarcă în mod deosebit, conferind clădirii un aspect catifelat.

O şcoală de gastronomie situată într-un fost abator a impresionat juriul la categoria Amenajări Urbane. Sol89 este creatorul ‘Şcolii de gastronomie din vechiul abator’ din apropierea oraşului Cádiz, Spania. Pereţii acoperiţi cu un var alb luminos respectă tradiţiile regionale în materie de construcţie, iar plăcile de ceramică speciale favorizează igiena şi rezistenţa la alunecare în bucătărie.

Proiectul Muzeul Kunstmuseum Ravensburg
Proiectul Muzeul Kunstmuseum Ravensburg
Proiectul Institutului de Film si Animatie Kantana
Proiectul Institutului de Film si Animatie Kantana
Poiectul Casa pentru toate anotimpurile
Poiectul Casa pentru toate anotimpurile
Proiectul Scoala de gastronomie din vechiul abator
Proiectul Scoala de gastronomie din vechiul abator
Proiectul Paasitorni Hotel&Conference Centre
Proiectul Paasitorni Hotel&Conference Centre
Proiectul Centrul Buda Art
Proiectul Centrul Buda Art

 

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button