GadgetHome & Deco

Cum arată bucătăria viitorului în viziunea IKEA?

Compania suedeză IKEA, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați retaileri de home&deco din întreaga lume, a fost prezentă în cadrul unui târg de design care a avut loc recent la Milano (expoziția celor de la IKEA poate fi vizitată pentru încă 6 luni) cu un concept nou, care mizează nu numai pe introducerea electronicelor smart în bucătăriile din întreaga lume, ci chiar pe transformarea lor într-un hub tehnologic.

Astfel, în cadrul evenimentului, gigantul suedez a prezentat un concept de bucătării dezvoltat în ultimii doi ani de către echipa de R&D a companiei, alături de compania de design IDEO, studenții Școlii de Design Industrial din cadrul Ingvar Kamprad Design Centre de la Universitatea Lund și de departamentul de Design Industrial din cadrul Eindhoven University of Technology.

Aceștia și-au imaginat cum ar putea arăta bucătăria viitorului, mai exact cum s-ar schimba în următorii 10 ani, și cum ar putea omenirea să trăiască sustenabil chiar în propria casă: cum ne vom putea cultiva alimentele, cum le vom păstra, cum le vom găti, mânca, cum vom putea trăi și lucra în bucătărie.

În acest sens, proiectul Concept Kitchen 2025 al IKEA integrează gadgeturi și alte facilități utile pentru reducerea timpului petrecut gătind, dar și a resurselor folosite (cum este exemplul unei cămări cu răcire prin inducție – ideală pentru păstrarea alimentelor pentru mai mult timp – sau a unui sistem de eliminare a deșeurilor care strânge în mod automat deșeurile reciclabile).

Vedeta conceptului este, fără îndoială, “masa pentru viață” (Table For Living), care încorporează un proiector echipat cu o cameră, care poate arăta rețete pe suprafața mesei, în același timp putând recunoaște ingrediente. Astfel, utilizatorii pot avea rapid o idee despre ceea ce ar putea găti cu produsele disponibile.

MWC 2015: IKEA intră pe segmentul smart home și lansează primele produse pentru încărcare wireless

Totodată, în masă este integrată și o plită prin inducție, astfel încât bucătăresele nu vor mai trebui să alerge între blatul pe care lucrează și aragaz pentru a pune ingredientele sau a amesteca în mâncărurile delicioase pe care le pregătesc.

În viziunea designerilor IKEA și a celorlalți studenți implicați în proiect, masa viitorului va avea mai multe roluri: va fi folosită ca blat de lucru, suprafață de pregătire, plită, loc de luat masa și chiar zonă de joacă pentru cei mici.

Concept Kitchen 2025 nu este prima încercare a IKEA de a integra tehnologia în business-ul principal al companiei. La începutul lunii martie, retailerul a prezentat în cadrul Mobile World Congress 2015 colecția Home Smart, care conține produse pentru încărcare wireless atât pentru telefoane mobile cât și pentru tablete.

Home Smart este o nouă direcție în dezvoltarea gamei de produse prin care IKEA își propune să găsească soluții inovatoare pentru o viață de zi cu zi mai bună acasă. Colecția folosește o tehnologie nouă, accesibilă și răspunde nevoii consumatorilor de a avea acces la soluții de încărcare mai flexibile acasă sau la muncă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button