Going OutLife&Style

Consumul moderat de bere poate preveni instalarea demenței

Cercetare Centrul de Studii Bere Sanatate Nutritie (2Potrivit unui studiu realizat de italienii de la AFORIGE, asociația care se ocupă cu investigarea procesului de îmbătrânire, consumul moderat de bere poate reprezenta una dintre modalitățile ce ar putea reduce riscul apariției declinului cognitiv și, ulterior, al demenței.

În urma cercetărilor științifice asupra posibilităților de profilaxie a demenței s-a constatat că, atât absența consumului, cât și consumul abuziv de alcool reprezintă factori de risc pentru instalarea declinului cognitiv.

Studiul, publicat în jurnalul științific al Academiei Americană de Neurologie, a reliefat faptul că pentru persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară care au băut maximum un pahar de bere pe zi, declinul cognitiv s-a produs cu 85% mai lent decât în cazul persoanelor cu insuficiență cognitivă ușoară care sunt abstinente sau non-consumatori de bere. Insuficiența cognitivă este o etapă de tranziție între stadiul de îmbătrânire normală și cel de demență și este folosită pentru a putea clasifica persoanele cu pierderi ușoare de memorie sau probleme cognitive, care nu prezintă niciun handicap semnificativ.

Cercetătorii au evaluat consumul de bere și incidența insuficienței cognitive ușoare la 1.445 de subiecți. Studiul s-a concentrat apoi pe un lot de 121 de persoane cu insuficiență cognitivă ușoară și a urmărit evoluția lor spre stadiul de demență. Participanții, cu vârste cuprinse între 65 și 84 ani, au fost tinuți sub observație timp de trei ani și jumătate.

În timp ce multe alte studii au evaluat consumul de bere și funcția cognitivă la persoanele în vârstă, acesta este primul studiu care ne indică modul în care consumul de bere poate influența ritmul evoluției insuficienței cognitive ușoare spre stadiul de demență. De reținut, însă, că multe dintre medicamentele și suplimentele pe care le iau seniorii pot interacționa cu alcoolul, de aceea ei trebuie să se consulte cu medicul curant înainte de a bea un pahar de bere.”, declară Corina Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Consumul moderat de bere recomandat persoanelor sănătoase trebuie completat de un stil de viaţă echilibrat şi de o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button