BusinessGadgetStartupTrends

Cisco: IoE poate genera o multitudine de oportunități pentru România

Cisco, unul din liderii globali în domeniul tehnologiei și al inovației, a organizat cea de-a treia ediție a Cisco Connect. Desfășurată sub tema „Making innovation happen”, ediția de anul acesta a atras peste 1.000 de specialiști IT din companiile prezente în România.

Aceștia au discutat despre importanța Internet of Everything (IoE), următorul val în era Internetului și cum tendințele majore – printre care cloud, mobilitate, big data analytics, IoT și securitate – se reunesc accentuând și mai mult această realitate.

Bernd_Heinrichs_Managing_Director Internet_of_Everything_EMEAR_Cisco„Cred că maniera corectă de a aborda dezvoltarea inovației nu este concentrarea către resursele unei singure companii, ci pe colaborarea cu alți parteneri industriali de mari dimensiuni. În cazul nostru este vorba de colaborarea cu GM, Bosch sau Intel. Cisco a optat deja pentru acest model și la doar șase luni de demararea proiectului openBerlin IoE Innovation Center, lucrăm deja cu 50 de start-up-uri din Europa de Est, Germania, Statele Unite sau Asia. Avem la dispoziție un fond de 250 milioane dolari pentru a finanța colaborarea cu start-up-urile spre a conecta oameni, procese, date și lucruri la modelul “open innovation” pentru dezvoltarea IoE

Bernd Heinrichs, Managing Director, IoT EMEAR & Berlin IoT Innovation

Cele 23 de sesiuni de prezentare de anul acesta din cadrul Cisco Connect au scos în evidență modul în care lumea se va transforma sub influența tehnologiei, a interconectării și a comunicării avansate.

Inovația este cheia pentru ca toate aceste lucruri să devină realitate. În anii trecuți, inovația avea loc în spatele ușilor închise ale centrelor de cercetare și dezvoltare. Acest lucru nu mai este valabil în prezent când vorbim tot mai mult despre conceptul de „open innovation” și despre crearea unui ecosistem de companii care lucrează împreună” consideră Dorin Pena, director general Cisco România.

Orașele viitorului. Un exemplu de cooperare în acest sens este între Cisco și Telekom. Cele două companii au început construcția unui ecosistem capabil să ofere soluții și servicii pentru orașe inteligente. Mai exact, vorbim de Smart Lighting, o tehnologie destinată eficientizării energetice și de o soluție pentru parcările inteligente.

Dorin Pena_Director_General_Cisco_Romania“Este important de menționat că aceste tipuri de soluții există deja și pot fi implementate și în România. Autoritățile locale pot opta pentru o implementare modulară. Odată ce infrastructura este dezvoltată, servicii noi precum parcări inteligente, iluminat economic, soluții de management al traficului, pentru sănătate sau alte domenii pot fi adăugate treptat

Dorin Pena, director general Cisco România

Parcările conectate, spre exemplu, permit unui oraș să direcționeze șoferii către locurile disponibile și astfel să reducă aglomerația din trafic și să optimizeze veniturile generate de acestea. Experții estimează că până la 40% din aglomerația din trafic este cauzată de șoferii care caută locuri de parcare.

Serviciile cloud sunt elemente cheie pentru implementările IoE. Telekom România a anunțat deja obținerea certificării Cisco Cloud Powered Service care atestă investițiile făcute de companie și orientarea către oferirea de servicii cloud și gestionare a acestora la cele mai înalte standarde Cisco.

„Odată cu integrarea sub brandul Telekom am preluat și cele patru direcții strategice de dezvoltare ale grupului. Dezvoltarea de rețele integrate IP pentru oferirea celei mai bune experiențe de utilizare, stabilirea de noi parteneriate pentru a introduce în portofoliul nostru servicii inovative și consolidarea poziției companiei pe sectorul soluțiilor destinate zonei de business. Conceptul “one stop shop” descrie cel mai bine capabilitățile Telekom de a oferi servicii fixe și mobile, soluții standardizate ICT și dezvoltarea de aplicații IoE”, consideră Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business în cadrul Telekom România.

Cisco estimează o creștere semnificativă a traficului de date în cloud, de la 3,1 zettabytes[1] în 2013 la 8,6 zettabytes în 2018. Din fericire însă, România se află pe primele locuri între țările cu cele mai performante rețele fixe[2], lucru care îi permite implementarea mult mai ușoară a serviciilor avansate de cloud.

IoE și ChallengeUp!, program de accelerare a start-up-urilor, dezvoltat de către Cisco, Deutsche Telekom și Intel, anunțat anul acesta la MWC, deschide, de asemenea, o serie de oportunități pentru start-up-urile din România. Puteți afla mai multe despre această inițiativă accesând link-ul:

http://newsroom.cisco.com/press-release-content?type=webcontent&articleId=1600847

————————————————————————-

[1] Un zettabyte este echivalentul a unui trilion de gigabytes

[2] Țările cu cele mai performante rețele fixe în 2014, în ordine alfabetică, sunt: Coreea, Elveția, Hong Kong, Japonia, Luxemburg, Olanda, România, Singapore, Suedia și Taiwan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button