Life&StyleProfil de business

Cine este Sebastian Văcăriuc, românul din finala Sony World Photography Awards Student Focus 2014

Bătrân pe un câmp unde se sfârșește orașul - Foto by Sebastian Vacariuc
Bătrân pe un câmp unde se sfârșește orașul – Foto by Sebastian Vacariuc
Sebastian Văcăriuc, student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, este finalist în competiția de fotografie Sony World Photography Awards Student Focus 2014. “Student Focus” este unul dintre cele mai mari programe internaționale de fotografie dedicate studenților. În acest program sunt implicate 230 de instituții educaționale din lumea întreagă, iar scopul acestuia este de a sprijini și inspira generațiile viitoare de fotografi.

Programul oferă o varietate de competiții, tutoriale și oportunități și acces la o rețea profesională complexă de contacte din domeniu, pentru a ajuta fotografii talentați să devină profesioniști. Mulți dintre finaliștii edițiilor anterioare din competițiile Student Focus lucrează acum în industria fotografiei.

Sebastian Văcăriuc, student în anul al doilea la Univerisitatea Babeș-Bolyai, unde urmează cursuri de fotografie, este din Botoșani și are 23 de ani. El și-a asigurat locul între cei 10 finaliști din lumea întreagă cu imaginea denumită ”Bătrân pe un câmp unde se sfârșește orașul”. Imaginea a fost realizată ca urmare a unei cerințe ce vizează subiectul ”Știrile de mâine”, într-o singură imagine.

Foto Facebook
Foto Facebook

”Fotografia a fost realizată în octombrie 2013, pe un câmp de la marginea orașului Cluj-Napoca. După câteva minute, l-am zărit pe acest bătrân și am vrut să surprind contrastul dintre el și ambientul sălbatic, mărginit în zare de blocurile din oraș. Ca de obicei, am văzut o conexiune între elementele componente ale imaginii, iar scopul meu era să o surprind”, spune Sebastian Văcăriuc despre fotografia sa.

”Am fost foarte fericit să aflu că sunt unul dintre finaliștii competiției. Acest rezultat îmi dă mai multă încredere în mine și este dovada că am progresat de-a lungul timpului. Am considerat ultima cerință a concursului ca pe o nouă provacare și voi face tot posibilul să ating standarele acestei competiții”, completează Sebastian Văcăriuc.

Fotografia de portret este ramura preferată de Văcăriuc din fotografie și speră ca va avea o carieră în această categorie.

În calitate de finalist, Văcăriuc a câștigat o cameră foto full frame  Sony α7 , pe care va trebui să o folosească acum pentru a rezolva a doua cerință a competiției: o serie de fotografii cu numele ”Autoportrete”. O singură serie va fi aleasă câștigătoare de către juriul concursului.

Toți finaliștii beneficiază, de asemenea, de o călătorie în Londra, alături de profesorii lor, pentru a participa la gala de premiere Sony World Photography Awards 2014, ce are loc pe 30 aprilie.

La ceremonie va fi premiat Fotograful anului 2014 la Student Focus, ce va primi echipament fotografic Sony în valoare de 35.000 €, pentru universitatea la care urmează cursuri.

În plus, fiecare finalist își va putea vedea seria de ”Autoportrete” expusă în Londra, la Somerset House, ca parte din expoziția Sony World Photography Awards 2014, în perioada 1-18 mai, iar imaginile lor vor fi publicate în albumul anual Sony World Photography Awards.

”Suntem profund recunoscători pentru înregistrarea în această competiție, ca școală de fotografie, reprezentată de studentul nostru. Îl felicităm și îi oferim tot sprijinul nostru pentru a-și dezvolta propria carieră. Noi credem că selecția lui printre finaliștii competiției Student Focus va ajuta universitatea noastră să dezvolte alte cursuri de imagine, interesante și îi va inspira pe studenții noștri să lucreze cu pasiune în acest domeniu vocațional. Suntem onorați să avem asemenea colaborări și sperăm să participăm în continuare, la alte competiții, prin studenții și profesorii noștri”, a declarat Daria Loan, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai.

 • Cei 10 finaliști Student Focus sunt:
  • Argentina – Nadia Navarro, Al Aire
  • Bangladesh – Rahul Talukder, Pathshala South Asia Media Institute
  • China – Li Dandan, Nanjing University of the Arts
  • Denmark – Tor Birk Trads, Danish School of Media
  • New Zealand – Chloe Riddell, University of Auckland
  • Romania – Sebastian Văcăriuc, Babes-Bolyai University
  • South Africa – Russell Bruns, Rhodes University
  • South Africa – Tara Mette, Stellenbosch Academy of Design & Photography
  • United Kingdom – Scarlet Evans, Central St Martins
  • USA – Jordan VanSise, Marylhurst University
UK_Scarlet Evans_Central Saint Martins
UK_Scarlet Evans_Central Saint Martins
South Africa_Tara Mette_Stellenbosch
South Africa_Tara Mette_Stellenbosch
South Africa_Russell Bruns_Rhodes University
South Africa_Russell Bruns_Rhodes University

New Zealand_Chloe Riddell_University of Auckland

Denmark_Tor Kirk Trads_Danish school of Media
Denmark_Tor Kirk Trads_Danish school of Media
China_Li Dandan_Nanjing University of the Arts
China_Li Dandan_Nanjing University of the Arts
Bangladesh_Rahul Talukder_Pathshala South Asian Media Academy
Bangladesh_Rahul Talukder_Pathshala South Asian Media Academy
Argentina_Nadia Navarro_Al Aire
Argentina_Nadia Navarro_Al Aire
USA_Jordan VanSise_Marylhurst University
USA_Jordan VanSise_Marylhurst University
Bătrân pe un câmp unde se sfârșește orașul - Foto by Sebastian Vacariuc
Bătrân pe un câmp unde se sfârșește orașul – Foto by Sebastian Vacariuc

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button