Călătorii români și-au început deja pregătirile pentru vacanțele de Crăciun și, anul acesta, Berlinul rămâne în topul 3 al celor mai rezervate destinații[1], în timp ce Atena și Amsterdam înlocuiesc Copenhaga și Bruxelles ca destinații preferate, așa cum arată datele tripsta[2].
În 2014, călătoriile românilor cu ocazia vacanței de iarnă au ca principale destinații Atena, Amsterdam și Berlin. Destinațiile de Crăciun care se clasează pe locurile următoare sunt Milano (Italia), Algiers (Algeria), Colombo (Sri Lanka), Dublin (Irlanda), dar și Gothenburg (Suedia), Hamburg (Germania) sau Helsinki (Finlanda).
Topul preferințelor românilor pentru 2014 atunci când vine vorba de vacanțele din perioada sărbătorilor de iarnă include și principalele trei destinații ale anului trecut. Cu toate acestea, clasamentul anului trecut avea o configurație diferită și includea Copenhaga, Bruxelles, Paris, Stockholm, Frankfurt, Londra și Zurich.
Atunci când vine vorba de alte piețe unde tripsta derulează operațiuni, destinațiile pentru Crăciun și Anul Nou ale grecilor sunt Londra, Istanbul și Paris, rușii merg la Berlin, Viena și Roma, în timp ce polonezii prefer Atena, Paris și Roma
Călătoriile pentru sezonul sărbătorilor de iarnă – rezervate în principal de femei cu vârste de 25-30 de ani
Româncele sunt cele responsabile pentru rezervarea călătoriilor din perioada sărbătorilor de iarnă, datele tripsta indicând că femeile au fost cele care au făcut cele mai multe rezervări pentru această perioadă.
Un sfert (25%) din rezervările pentru vacanțele de iarnă realizate prin intermediul tripsta au fost făcute de tineri cu vârsta de 24-30 de ani, pe locurile următoare in topul celor mai multe rezervări fiind persoanele cu vârste de 30-35 și 20-25 de ani (fiecare categorie fiind responsabilă pentru 20% dintre rezervări), urmate de segmentul 35-40 de ani (13%).
Românii cu vârste de 40-45 și 45-50 de ani nu par foarte interesați să rezerve călătorii pentru vacanța de iarnă, ei generând doar 5% din totalul rezervărilor pentru această perioadă, în timp ce persoanele cu vârste de 60-65 sunt responsabile pentru 7% din rezervări, la fel de multe cât au generat, împreună, grupele de vârstă 40-45, 45-50 și 10-15 ani.
Călătoriile de iarnă: rezervate cu săptămâni înaintea plecării, la un preț mediu de 261 de euro pentru un bilet de avion
Românii pleacă în vacanța de iarnă de obicei în jurul datei de 19 decembrie și se întorc abia în anul următor, pe 5 ianuarie. Anul acesta, românii și-au rezervat zborurile pentru vacanțele de Crăciun și Anul nou cu 9-17 săptămâni înainte de data plecării.
Cu toate că destinațiile și prețurile biletelor sunt variate, călătorii români au plătit anul acesta, pentru a se putea bucura de sărbătorile de iarnă în străinătate, un preț mediu de 261 de euro pentru un bilet de avion, cu patru euro mai putin decât în 2013 (265 de euro). În 2014, la fel ca și anul trecut, suma medie (261 de euro) plătită de români pentru un bilet de avion a continuat să fie mai mică decât cea plătită de polonezi (325 euro), greci (371 euro) și ruși (389 euro).
În 2013, cel mai ieftin zbor pentru vacanța de iarnă era către Munchen și costa 127 de euro anul acesta, cel mai ieftin bilet rezervat pentru aceeași perioadă este către Istanbul și costă cu 20 de euro mai puțin (107 euro). La polul opus, cel mai scump bilet pentru vacanța de Crăciun și Anul Nou a fost, anul trecut, pe ruta Osaka-București și a costat 1.654 de euro; anul acesta, cel mai scump bilet a fost rezervat pe ruta Geneva – București, pentru 607 euro.
Tarom – principala companie aeriană aleasă de români pentru a ajunge la destinațiile de vacanță pentru Crăciun și Anul Nou
Atunci când zboară de Crăciun și Anul Nou, majoritatea românilor apelează la companiile aeriene consecrate și doar o cincime dintre ei (21%) zboară cu operatori de zboruri low-cost.
Potrivit datelor tripsta, Tarom a fost compania preferată de 13% dintre românii care și-au rezervat călătoriile pentru Crăciun și Anul Nou prin intermediul tripsta; în ordinea preferințelor, pe locurile următoare s-au aflat Aegean Airlines și KLM (fiecare 10%). De asemenea, românii au mai ales să zboare și cu Air Berlin, Air Serbia, easyJet, Hahn Air, Ryanair, SAS și Wizzair.
[1]Datele se referă la rezervările realizate de călătorii români prin intermediul tripsta până la data de 4 noiembrie 2014. Informațiile iau în calcul călătoriile tur-retur din perioada 19 decembrie 2014 – 7 ianuarie 2015
[2]Datele se referă la rezervările realizate de călătorii români prin intermediul tripsta până la data de 4 noiembrie 2014. Informațiile iau în calcul călătoriile tur-retur din perioada 19 decembrie 2014 – 7 ianuarie 2015