Conceptul de smart house nu este nou pe piață. În unele țări, în care tehnologia se reinventează în fiecare zi, cum ar fi Japonia spre exemplu, circa 90% din locuințe sunt dotate, deja, cu sisteme de tip smartHome, care controlează o parte sau, de ce nu, toate echipamentele dintr-o casă. Mai mult sau mai puțin complexe, în funcție de veniturile fiecărei familii. În România, tot auzim de acest concept de câțiva ani, însă el este implementat în mai puțin de 5% din locuințele noi și aproape deloc în cele vechi. Ce îți poate oferi el și care sunt avantajele unui asemenea sistem încorporat?
Dacă visăm cu ochii deschiși, am puteam spune că în viitorul apropiat, o casă inteligentă poate fi la fel de răspândită ca smartphone-urile sau internetul în România. Mai ales că funcțiile acesteia pot fi operate convenabil de pe un smartphone sau o tabletă, chiar și atunci când nu ești acasă. Printre funcțiile elementare de care o locuință smart poate avea grijă se numără temperatura interioară pe care tu ți-o dorești în casa ta sau nivelul de iluminare, în funcție de intensitatea luminoasă exterioară.
Prin controlul temperaturii poți gestiona sistemul de încălzire sau cel de răcire cu un confort crescut și eficiență în consum. Alfel spus, sistemul de control pentru cele două lucruri enumerate mai sus permite programarea termostatelor pentru a stabili automat temperatura și iluminatul în casă sau în fiecare cameră individual. Iar acest lucru îl poți face simplu, înainte de a ajunge acasă, direct de la birou sau din mașină, folosind un smartphone sau o tabletă.
Spre exemplu, dezvoltatorul lituanian Hanner Group, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din țările baltice, a ales ca The Park – primul proiect de pe piața locală – să poată beneficia la cerere de aceste dotări suplimentare. Dar, pentru a-ți putea transforma locuința într-una inteligentă, ai nevoie și de echipamente adecvate și compatibile cu sistemul pe care ești gata să îl integrezi.
În studiul de caz enumerat, fiecare apartament din The Park este dotat cu o centrală termică în condensare, marca Viessmann, și include (n.red. – la cerere) un sistem de control al temperaturii la interior prin intermediul unei aplicații numită Smart House. Cu ajutorul aplicației utilizatorii pot controla centrala de la distanță, prin intermediul unui smartphone.
Aplicația Smart House poate fi instalată atât în sistemul de operare Android, cât și IOS, și le va permite locatarilor interesați de conceptul de smart house să controleze temperatura și consumul energetic de la orice distanță.
Singura condiție pentru a comunica de la depărtare cu centrala este ca aceștia să fie conectați la internet. Iar cum internetul în România se găsește „pe toate drumurile”, acest lucru nu este, astăzi, un impediment pentru nimeni.
Cum se realizează conexiunea? Simplu. – Vezi VIDEO – Centralele sunt conectate la un server care asigură comunicarea între telefonul tău și centrala în conensare Viessmann, prin intermediul internetului. Astfel, tu îți poți programa centrala să pornească sau să se oprească la anumite ore și să asiguri o anumită temperatură în apartament, indiferent de distanță. Din testele făcute, echipa de la Hanner susține că aplicația Smart House contribuie la o reducere a consumului de gaz de până la 30%.
Proiectul The Park dispune, totodată, și de un sistem de supraveghere video, iar prin aplicația iCam locatarii pot avea acces direct la camerele video exterioare și pot să vizualizeze ce se întâmplă tu în fața sau în spatele blocului.
„Piața rezidențială din România va intra curând într-o nouă eră”, susține Mindaugas Valuckas, CEO Hanner Group și acționar al companiei. „Profilul consumatorului s-a schimbat mult în ultimii ani. Clienții din segmentul mediu nu mai pun accentul pe suprafața apartamentului, ci pe calitatea construcției și pe costurile de locuire, pentru a echilibra valoarea investiției și raportul calitate/preț”, a explicat acesta. „Suntem o companie foarte dinamică și am remarcat aceste tendințe ca fiind prezente pe mai multe dintre piețele pe care activăm. În acest moment avem în construcție peste 1.000 de apartamente în opt proiecte diferite în cadrul grupului Hanner”, a mai spus Mindaugas Valuckas, adăugând că The Park este situat în partea sudică a Parcului Tineretului, între două stații de metrou, în apropiere de Orășelul Copiilor și o multitudine de alte puncte de interes.
Acestea fiind spuse și ținând cont, totodată, de explozia tehnologică din ultimii ani, conceperea unei locuințe SMART va deveni, în curând, o necesitate. Iar interfața, care, astăzi, poate folosi periferice digitale moderne precum touchscreenurile, laptopurile, telefoanele mobile sau clasicele întrerupătoare, va evolua în viitor înspre controlul vocal sau, de ce nu, telepatic.
Citiţi şi: