Parenting

Care este costul mediu pentru renovarea fațadelor

fatade_colorate_1Duraziv,unul din principali furnizori de tencuieli decorative din București în 2012, susține că românii aleg, în medie, dintr-o paletă de circa 12 culori atunci când este vorba despre fațadele clădirilor, cea mai vândută culoare de tencuială din România fiind portocaliu. Specialiștii recomandă doar diverse tonuri din trei mari nuanțe: alb, gri și bej.

Autoritățile publice din București au lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede o serie de proceduri în vederea îmbunătățirii aspectului fațadelor clădirilor, mai ales a celor situate pe arterele principale. Propunerea Primăriei prevede și posibilitatea de a se impune un cod de culori. Producătorii de materiale de construcții salută acest demers și remarcă un apetit crescut al românilor pentru culoare când vine vorba despre fațade.

“Este interesant de remarcat că paleta coloristică pentru care se optează când vine vorba despre proiecte de amenajare interioară este una foarte limitată. Acest lucru se schimbă radical când vine vorba de fațadele clădirilor”, remarcă Gabriel Constantin, manager B2B în cadrul companiei Duraziv. „La nivel european comportamentul de consum este inversul celui din România, respectiv apetitul pentru culoare se manifestă la interior, așa cum este și normal în vreme ce fațadele sunt mai neutre. Dacă în privința caselor particulare decizia aparține proprietarilor, în ceea ce privește blocurile reabilitate termic alegerea culorilor revine fie autorităților, fie administratorilor de bloc, fără ca acest fapt să fie reglementat conform unei strategii de urbanism” a continuat Gabriel Constantin.

Conform datelor Duraziv, în București tencuielile de fațadă în culoare albă reprezinta cea mai mare pondere a vânzărilor, însa ulterior acestea sunt combinate cu diverse alte culori tari.

Primul aspect care trebuie urmărit atunci când se ia o decizie privind nuanța fațadei este contextualizarea, integrarea în peisajul oferit de vecinătățile existente.  În cazul restaurarilor sau renovărilor de clădiri istorice cu valoare arhitecturală, este important să se  țină cont de starea inițială, culorile tari fiind neindicate și total neconforme cu caracterul clădirii.

O lucrare de renovare a unei fațade bine realizată, cu produse de calitate și meseriași pricepuți, are o durată medie de viață de aproximativ 25 ani. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de respectarea unor pași și a unor specificații tehnice, pornind de la temperatura la care se lucrează și ajungând până la faptul că trebuie montate micile detalii care protejează fațada de scurgeri de apă și implicit de apariția unor pete inestetice.

Proiectul propus de Primăria Capitalei vizează în special clădirile cu fațade deteriorate din zone centrale. Lucările de renovare a fațadelor implică decopertarea, tratarea și consolidarea stratului suport, aplicarea unei termoizolații acolo unde este cazul, iar ulterior efectarea unor intervenții asupra tâmplăriei termoizolante. În ultimă fază vor fi realizate finisajele. În cazul în care clădirea prezintă stucaturi sau alte detalii ornamentale, acestea trebuie scoase cu grijă înainte de aplicarea sistemului de termoizolare și reinstalate ulterior, pentru a aduce fațada la starea inițială. Aceasta presupune și mai mult timp de lucru, dar și multă pricepere. Pentru astfel de situații, Duraziv recomanda a se lua în calcul termoizolarea la interior, pentru a proteja arhitectura.

Costurile medii pentru renovarea fațadelor sunt de 10 EUR/mp, în cazul în care s-a optat și pentru aplicarea unor produse termoizolante, această valoare fiind una asociată sistemelor cu polistiren. Costul de 10 EUR include: adezivul pentru lipire și adezivul pentru masă de șpaclu, polistirenul expandat, plasa de armare și diblurile aferente, amorsa, finisajul – de obicei tencuiala decorativă –  profilele de soclu, picurătorul și profilele de colt (acestea din urmă sunt extrem de importante pentru protejarea fațadei de apariția petelor și pentru a închide sistemul astfel încât nimic să nu mai poată patrundă între termosistem și fațada existentă a clădirii) Nu sunt incluse manopera și tâmplăria. În cazul utilizării altor produse termoizolatoare costurile cresc cu aproximativ 15%.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button