HealthLife&Style

Când zici Bruxelles, zici bere, scoici, ciocolată… și waffles!

Pentru mine, berea este o plăcere. O plăcere care se asociează de multe ori cu socializare, dar și cu mâncare bună! Iar dacă o bei și la mama ei acasă, adică la Bruxelles, este cu atât mai bine. Ceeea ce vreau să vă spun este că, în urmă cu o lună de zile, am luat parte la un simpozion internațional despre bere și sănătate, iar programul din prima zi a inclus, printre altele, o vizită la o fabrică de bere artizanală și o sesiune de beer & food pairing. Cool, nu? A doua zi a fost dedicată, înexclusivitate, congresului propriu-zis. Ce am aflat acolo?

Că Belgia este țara cu cea mai mare varietate de bere produsă din lume, dar și că belgienii au o cultură aparte pentru bere. Iar acest fapt a fost recunoscut și de UNESCO care a inclus-o pe lista sa în 2016. Și nu doar atât. Am aflat că belgienii se pricep la a face bere de mai bine de 1000 de ani. Unde mai pui că au fost vremuri în care, în Belgia se spune că erau mai multe micro-braserii decât biserici, numai în Bruxelles fiind mai multe de-o sută. Și, totuși, odată cu apariția marilor fabrici de bere, acești mici producători au dispărut, iar în anii ’80, mai exista o singură braserie în tot Bruxelles-ul: Cantillon, pe care am reușit să o vizităm și noi în scurtul nostru periplu prin oraș.

Deținută de familia Cantillon încă din anul 1900, această braserie a rezistat să producă artizanal, lambic. Dacă nu sunteți cunoscători, nu aveți de unde să știți ce este ce este lambicul. Dar vă spunem noi: un soi de bere produsă prin fermentație spontană, spre deosebire de berea pils care folosește fermentație joasă, sau de berile blonde tari belgiene sau trapiste care folosesc fermentație înaltă.

Totodată, gustul lambicului este diferit de cel al unei beri obisnuite, având puțin acid, un aspect neclar și mai puțină spumă. Iar prin combinarea de lambic tânăr cu lambic vechi rezultă tipul de bere gueuze.

Cei de la Cantillon ne-au organizat un tur ghidat al braseriei și ne-au enumerat, printre altele, principalele etape prin care trece berea lor. Bine de știut că aici treceți printr-un fel de fabrică de bere muzeu unde puteți urmări întregul proces de producție al lui Lambic și al lui Gueuze. De asemenea, la final, puteți gusta Kriek, Vigneronne, Grand Cru Bruocsella, Iris, Saint Lamvinus și Rosè de Gambrinus.

După turul Braseriei, am decis să organizăm și un tur al Centrului Vechi, unde am degustat noi beri și am făcut a adevărată sesiune de beer & food pairing. Am luat și la pachet, pentru că 2 din din 3 magazine de aici sunt adevărate temple de bere și ciocolată în care dacă intri nu ai cum să nu ieși cu ceva în pungă. Nu am uitat nici de waffles, desertul preferat de cei de acasă.

Seara, am repetat sesiunea de beer & food pairing, iar a doua zi ne-am organizat pentru simpozion. Pe scurt, cea de-a noua ediție a simpozionului european „Beer and Health” desfășurată la Bruxelles a reconfirmat faptul că un consum moderat de bere poate face parte dintr-un stil de viață sănătos și echilibrat. Iar evenimentul a fost unul special și a reunit peste 100 de cercetători europeni și internaționali care au dezbătut diverse tematici privitoare la legătura dintre consumul moderat de bere în raport cu sănătatea.

Ce am reținut eu, dar și ceilalți invitați, dar și ce mi s-a părut interesant a fost faptul că berea fără alcool poate să fie o sursă de carbohidrați și electroliți pentru sportivi. O cercetare a Universității de Științe Aplicate din Austria a studiat în ce măsură berea fără alcool poate fi o variantă pentru refacerea necesarului de lichide pe care organismul le elimină prin transpirație în timpul activităților fizice. Concluziile au fost că berea fără alcool oferă o cantitate suficientă de electroliți și are osmolalitatea (numărul total de particule dizolvate per kilogram de solvent) necesară pentru a fi considerată o băutură izotonică pentru sportivi.

De asemenea, conține o combinație corespunzătoare de carbohidrați, care facilitează recuperarea rapidă după performanța sportivă. Deoarece cantitatea de sodiu din bere, unul dintre electroliții importanți din orice băutură izotonică, nu atinge concentrația reglementată la nivelul Uniunii Europene (460-1150 mg/L), cercetarea a evidențiat că este posibilă funcționalizarea berii fără alcool cu ​​diferite săruri de sodiu pentru a crea o băutură sportivă izotonică integrală. Mai mult chiar, berea îmbogățită cu sodiu a evidențiat proprietăți și mai bune ale gustului în timpul testelor. Cool, nu?

Tot aici, specialiștii au adus în discuție consumul de bere din punct de vedere social și relațional și au pus accent pe rolul de liant social în condițiile unui consum moderat. Cum berea se numără printre cele mai frecvente alegeri de consum atunci când vorbim despre o ieșire în oraș, a fost dezbătut și rolul pub-urilor în crearea și construirea de identități, apartenențe și de combatere a izolării sociale și a singurătății. Cercetările indică faptul că pub-urile pot oferi oamenilor oportunități de a crea și întreține conexiuni sociale, ceea ce poate contribui la sănătatea, bunăstarea și calitatea vieții.

În final, trebuie să vă mai spun că Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca pe o cantitate de 330 ml/zi în rândul femeilor și 660 ml/zi în rândul bărbaților. Totuși, compoziția corporală diferită dintre femei și bărbați, precum și greutatea corporală medie mai mică, face ca alcoolul să afecteze femeile diferit față de bărbați.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button