Going Out

Brandul de cafea de specialitate Meron pășește în lumea artei

Compania Meron Coffee, care dezvoltă lanțul de cafenele Meron, a inaugurat recent un spațiu dedicat artiștilor și designerilor, organizând cu această ocazie un vernisaj în care, în prim plan, a fost adus cunoscutul pictor de hiperrealism Sebastian Nasta.

Spațiul, aflat în inima orașului Cluj-Napoca, la parterul Palatului Blau Ullmann – o clădire emblematică, din categoria monumentelor istorice, construită în 1910, pe strada Horea nr 5, dispune de o suprafața generoasă, cu vitraje impresionante și tavane înalte. Astfel, clădirea a fost redată comunității în scopul promovării artei și a artiștilor, creând o atmosferă unică, un loc special unde cafeaua de specialitate (prin care este recunoscut astăzi brandul Meron) și arta se întâlnesc și se completează reciproc, aducând valoare comunității artistice și culturale din Cluj-Napoca.

„În momentul în care am intrat în spațiul de pe Horea 5, o clădire monument istoric, ne-am dorit să redescoperim cât mai mult din ce era odinioară. Astfel, am dat la o parte straturile de rigips și am ajuns la tavanul superb care păstrează încă urmele de istorie. Nu am intervenit foarte mult în design, am păstrat un spațiu curat și simplu, iar acest lucru, coroborat cu vitrinele generoase și înălțimea spațiului, a creat cadrul perfect pentru a expune lucrări ale unor pictori sau designeri. Zilnic, ne trec pragul turiști, care pot savura o cafea de specialitate în compania artei”, spune Crina Ciocian, cofondator Meron.

Între anii 1960-1980, acest loc a fost gazda celebrului local „Cafeneaua Metropol”, cunoscut pentru întâlnirile culturale și dezbaterile efervescente ale artiștilor și pictorilor de la acea vreme, conform unui studiu istoric publicat pe pagina dedicată – Palatul Blau Ullmann – Cluj-Napoca.

Revenind la ultimii ani, începând cu luna decembrie 2018, Meron Coffee a pus bazele unei prăjitorii de cafea și ulterior s-a extins cu un coffee shop în acest spațiu istoric. Însă, între timp, producția de cafea a fost relocată într-un spațiu mai mare, eliberând astfel această bijuterie arhitecturală pentru un nou proiect.

Vernisajul promovat astăzi, sub semnătura pictorului Sebastian Nasta, este intitulat „Reality, merely an illusion” și cuprinde 11 lucrări care poartă privitorul într-un univers artistic inedit și captivant. De la portrete umane până la reprezentări ale elementelor naturii și compoziții complexe, artistul provoacă pe oricine iubește pictura să privească dincolo de aparențe și să descopere profunzimea detaliilor.

„Pentru inaugurarea acestui spațiu, l-am ales pe Sebastian Nasta atât datorită talentului său, cât și pentru că folosește o tehnică mai puțin obișnuită și mai puțin răspândită, hiperrealismul, având astfel oportunitatea de a prezenta publicului ceva mai aparte”, completează Crina Ciocian.

Născut în Transilvania și absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Sebastian Nasta și-a dezvoltat stilul artistic prin explorarea hiperrealismului, o tehnică ce se remarcă prin reproducerea detaliilor cu o precizie uluitoare.

Cu un trecut petrecut într-un mediu rural, la Pianu de Sus, unde desena pe orice suprafață disponibilă, pasiunea sa pentru artă a fost sesizată și încurajată de educatoarea sa. După mutarea la Arad, a fost îndrumat să urmeze o școală cu profil artistic, astfel ajungând la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” și apoi la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Sursele sale de inspirație sunt variate, cuprinzând elemente din natură și complexitatea umană. Pentru Sebastian Nasta, detaliul reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație, iar fiecare dintre operele sale este o explorare atentă a lumii din jur. Lucrările sale hiperrealiste combină realismul cu simbolismul, oferind privitorilor o incursiune profundă în universul său artistic.

Această expoziție este deschisă publicului în perioada 8 septembrie – 3 octombrie, la Meron Horea, str. Horea nr. 5, în Cluj-Napoca.

Povestea brandului Meron a început în 2015, când o echipă de investitori clujeni au creat un concept unic pentru spațiul cafelei din România. Pentru cea mai bună calitate a cafelei, Meron lucrează direct cu fermieri de cafea și distribuitori de primă mână. De asemenea, compania dispune de propria prăjitorie de cafea: spațiu dedicat prăjirii cafelei și pregătirii bariștilor pentru competiții naționale și internaționale.

Conceptul pornește de la cuvântul „Meron”, care provine din limba greacă și înseamnă „zile”. Cultura cafelei este un crez după care se ghidează zilnic întreaga echipă, iar pentru asta se acordă o atenție sporită metodelor de preparare a cafelei (espresso și brew), dar și a ultimelor tendințe în materie de echipamente și accesorii, atât de necesare unui barista pasionat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button