Parenting

Artist, inventator și geniu, Leonardo da Vinci vine la Sun Plaza

Expozitie Leonardo da Vinci_Sun PlazaStiai ca Leonardo da Vinci era dislexic? Dar ca era ambidextru? Acesta era capabil sa scrie cu o mana si sa deseneze cu cealalta, in sensuri diferite, in acelasi timp. De asemenea, este un lucru binecunoscut ca multe dintre picturile sale contin coduri ascunse, care nu pot fi observate cu ochiul liber. O parte a acestor coduri s-ar afla inscrise in ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri. Poti incerca sa le descoperi chiar tu, in cadrul unei expozitii unice in Romania, dedicata personalitatii de geniu si operei maestrului Leonardo da Vinci, ce va avea loc la Sun Plaza in perioada 19 august – 29 septembrie. 

În perioada 19 august – 29 septembrie, Sun Plaza Shopping Center prezintă o expoziție unică în România, dedicată personalității de geniu și operei maestrului Leonardo da Vinci. Aceasta explorează legendele și miturile ce învăluie viața artistului și subliniază influenţa considerabilă pe care moștenirea lui Leonardo o are asupra omului modern și a felului în care acesta își desfășoară astăzi viața.

Centrul comercial din sudul Bucureștiului va deveni, pentru mai mult de o lună de zile, spațiu de expunere pentru cele aproape 30 de picturi, reproduse la dimensiunile originale, realizate de faimosul pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat şi inginer renascentist și pentru cele peste 40 de mașinării care au deschis noi orizonturi în domenii cheie precum mecanică, hidraulică, zbor și arta războiului.

Printre picturile expuse se regăsesc „Cina cea de Taină” (1495-1498) și „Mona Lisa” (cca. 1503-1506), două dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renașterii și cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo, „Adorația Magilor” (1481), tablou rămas neterminat din cauza unor condiții financiare impuse lui Leonardo de călugării de la mânăstirea San Donato a Scopeto, aceştia fiind cei care au comandat lucrarea, „Fecioara între stânci” (1483–1486), prima versiune şi cea de-a doua, vehiculându-se că există şi o a treia, sau „Madona cu garoafa” (1478-1480), operă creată de Leonardo când avea nici 20 de ani.

Mașinăriile tridimensionale prezentate în cadrul expoziției sunt reproduceri fidele ce urmăresc schițele originale din Codexuri, caietele în care Leonardo îşi însemna toate descoperirile și ideile și care îl însoțeau în permanență. Cele mai multe dintre instalații sunt interactive, dând posibilitatea vizitatorului de a cerceta îndeaproape ideile revoluționare ale celui ce avea să-și pună pentru totdeauna amprenta asupra existenței umane.

Multe dintre invențiile desenate de acesta nu au putut fi puse în practică la vremea la care au fost închipuite din lipsa materialelor și a tehnologiilor de producție necesare.

Leonardo da Vinci a fost mânat de o dorință nemărginită de cunoaștere care l-a ghidat de-a lungul vieții și i-a modelat felul de a fi. Un perfecționist înnăscut, inventatorul considera văzul ca fiind principala cale de cunoaștere reală și completă a fenomenelor înconjurătoare. Marea temă a studiilor sale este „saper vedere” (a ști să vezi, în limba intaliană). De aici decurgând natural faptul că și-a folosit creativitatea și inventivitatea în domeniile ce foloseau în special reprezentarea grafică – pictura, sculptura, arhitectura, ingineria – lăsând posterității nenumărate schițe și desene.

Cunoscut atât datorită invențiilor sale, precum mașina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, parașuta, tancul, tunul, catapulta și multe altele, precum și datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale și un geniu universal. Modul de gândire și descoperirile sale continuă să uimească și astăzi, după mai bine de 500 de ani.

Expoziția adusă în România de Sun Plaza Shopping Center a fost vizitată până în prezent de peste 4 milioane de oameni din Europa, SUA și Asia. Intrarea este liberă.

Această expoziție continuă inițiativa Sun Plaza Shopping Center de a le oferi vizitatorilor săi experienţe culturale de calitate, inedite, fapt ce vine în susţinerea poziţionării Centrului Comercial, în linie cu acţiunile sale non-conformiste şi de impact.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button