TravelTrends

Anul vacanţelor exotice: unde şi-au mai petrecut românii concediile în 2021?

Agenţiile de turism fac rezumatul unui an ȋncă profund impactat de pandemie şi de starea de incertitudine. Cu toate că turiştii români au călătorit mai mult ȋn străinătate faţă de anul anterior, cifrele sunt departe de realizările de dinainte de pandemie. Cu toate acestea, 2021 se pare că va intra ȋn istoria touroperatorilor locali drept „anul vacanţelor exotice”. Totuşi, cele mai căutate destinaţii pentru vacanţa de vară rămân celebrele Turcia, Grecia, Egipt şi Bulgaria.

Cea mai mare criză din istoria turismului au continuat pentru al doilea an consecutiv. Conform barometrului UNWTO, ȋn prima jumătate a anului 2021, sosirile de turiști internaționali au fost cu 85% sub nivelul din 2019, după cum reiese din datele Organizaţiei Mondiale a Turismului. În ciuda unei mici creșteri în lunile mai-iunie, apariția noilor tulpini COVID-19 și impunerea continuă a restricțiilor, a influenţat decisiv sosirile turistice la nivel internaţional.

România urmează trendurile mondiale, şi ȋn egală măsură turismul autohton, ȋn principal cel de outgoing (plecări ale românilor ȋn străinătate), continuă să fie puternic afectat de criza pandemică şi ȋn general de climatul instabil cu privire la condiţiile de călătorie.

… 2021, un an care deşi a fost ceva mai bun decât anteriorul pentru turism, rămâne ȋn continuare la un nivel net inferior sezoanelor de dinaintea izbucnirii crizei pandemice. De altfel, anul 2019 fiind unul de referinţă atât pentru noi, cât şi pentru ȋntreaga piaţă locală de travel, ca unul cu rezultate strălucite. Cu toate acestea, ne bucurăm că ȋn ciuda contextului nefavorabil, am reuşit să organizăm ȋn 2021 vacanţe frumoase pentru aproape 200.000 de turişti.”, declară Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour.

Conform datelor celei mai mari agenţii de turism touroperatoare din România – Christian Tour – ȋn sezonul de vară 2021 au decolat peste 550 curse charter cu avionul, iar cele mai căutate destinaţii ale verii ȋn rândul românilor au fost Turcia (Antalya), Grecia (Insulele Creta, Rodos, Thassos), respectiv litoral Bulgaria.

Surpriza anului 2021, cu creşteri spectaculoase ale interesului şi numărului de călători români inclusiv ȋn perioada vacanţei de vară, este reprezentată de destinaţiile din Egipt (Hurghada şi Sharm el Sheikh). Aceasta fiind singura destinaţie pe care am ȋnregistrat o creştere de circa 45% a numărului de pasageri, comparativ cu anul 2019. Sigur, interesul este explicat ȋn mare parte de faptul că a fost ȋn tot acest timp o destinaţie “verde”, deschisă, unde s-a putut călători fără prea multe restricţii sau condiţii speciale.”, mai spune Pandel.

Ȋn sezonul de iarnă şi primăvară 2021, mulţi români au ales să călătorească spre destinaţii exotice ȋndepărtate. Aceasta fiind o situaţie complet inedită pentru piaţa autohtonă, datorată ȋn principal faptului că multe dintre statele sau destinaţiile turistice căutate ȋn trecut de români impuneau restricţii de călătorie, ȋn timp ce aceste insule mai ȋndepărtate, au fost deschise şi accesibile turiştilor. Acest lucru impulsionând touroperatorii să deschidă operarea de curse charter directe şi continuarea acestora şi ȋn sezonul iarnă 2021-2022 ȋn astfel de destinaţii exotice.

„Cea mai căutată perioadă pentru vacanţele ȋn destinaţii ȋndepărtate este chiar perioada de Revelion şi prima săptămână din ianuarie. Cumva, probabil că românii simt nevoia ca după un an atât de provocator să se „răsplătească” cu o vacanţă exotică şi specială. ”, spune Cristian Pandel.

Astfel, doar ȋn săptămâna de dinaintea Revelionului, cel mai mare touroperator român a trimis 10 curse charter directe, pline cu turişti români, către destinaţii calde din Egipt, Dubai, Zanzibar şi, ȋn premieră, chiar şi către Mauritius.

Înființată în 1997, compania este deținută de Cristian Pandel și este prezentă atât în țară, prin agenţii proprii și francize, cât și în străinătate, în Republica Moldova, Grecia, Turcia, Spania și SUA prin grupul de firme al cărei fondator este – Memento Group.

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button