Cafeaua solubilă este mai tare decât cafeaua măcinată? Cafeaua provoacă stări de nervozitate? Cafeaua nu este recomandată în diete? Aflați, în continuare, 9 mituri despre cafea.
Ce înseamnă tăria cafelei? Termenul face referire la cantitatea de cafeină din cana de cafea. Dacă evaluăm conținutul de cafeină în funcție de tipul de cafea, vom observa că o cană de cafea solubilă (150ml) conține mai puțină cafeină versus o cană de cafea măcinată (150ml). Mai exact, o cană de cafea solubilă de 150ml conține aproximativ 60 mg, iar o cană de 150 ml de măcinată conține 80 mg de cafeină.
În ceea ce privește prepararea, la cana de cafea solubilă se adaugă doar 2 grame de cafea solubilă pură la 150 ml apă față de 7 grame la 150 ml apă, în cazul cafelei măcinate. Cantitatea totală recomandată pentru o persoană adultă este de aproximativ 300 mg cafeină pe zi – luându-se în considerare toate sursele de cafeină.
– Cafeaua crește tensiunea arterială?
Majoritatea cercetărilor confirmă că un consum moderat de cafea nu crește riscul apariției hipertensiunii și nu determină palpitații, dacă se menține un consum moderat și consumatorul are o stare de sănătate bună.
– Cafeaua provoacă stări de nervozitate?
De-a lungul timpului a existat percepția comună potrivit căreia cafeaua poate provoca o stare de neliniște și nervozitate. Cafeina are o influență tonifiantă asupra sistemului nervos central, dar asta nu înseamnă că provoacă hiperexcitabilitate. Atunci când vorbim despre persoane adulte sănătoase, care consuma doze medii de cafeină, nu există niciun risc de apariție a nervozității. De cele mai multe ori, stările de nervozitate sunt alimentate de alți factori, precum stresul sau oboseala, în niciun caz nu au o legatură directă cu un consum regulat de cafea.
– Consumul de cafea determină deshidratarea organismului?
La o cană de cafea consumată primim și o cantitate corespunzatoare de apă (circa 150 ml), contribuind astfel la aportul zilnic recomandat de lichide – de 2-2,5 l. Cu toate că mitul care asociaza consumul de cafea solubilă cu apariția deshidratării s-a extins în ultimele decenii, această ipoteză nu este confirmată de studii. Într-adevar, cafeina ca substanță poate determina o ușoară acțiune diuretică, dar cantitatea de cafeină primită de organism printr-un consum moderat de cafea solubilă (2-3 căni pe zi) nu este considerată suficientă pentru a determina o acțiune diuretică de asemenea amploare încât să influențeze gradul de hidratare al organismului.
– Cafeaua determină insomnii?
Chiar dacă o cană de cafea băută dimineața ne energizează, asta nu înseamnă că o cafea băută după-amiaza sau spre seară ne împiedică să avem un somn liniștit. Există însă persoane sensibile la cafeină, mai ales cei care nu consumă cafea în mod obișnuit, care pot manifesta unele tulburari ale somnului. Cu toate acestea, scoțând din calcul alți factori responsabili de producerea insomniilor, efectul cafeinei este unul redus, chiar și la persoanele sensibile.
– Cafeaua nu este recomandată în diete?
Cafeina care se găsește în cafea acționează ca un stimulent asupra metabolismului, determinând o ardere mai rapidă a caloriilor. Astfel, un consum moderat de cafea solubilă ne poate ajuta în menținerea unei greutăți corporale normale. Studiile recente în domeniu au arătat că un consum moderat de cafea, preparată fără lapte sau zahăr, poate fi eficient în cadrul regimurilor de slăbit.
– Cafeaua produce dependență?
Nu putem spune că există o dependență față de consumul de cafea, pentru că un consum moderat de cafea nu declanșează în organism un mecanism de instalare a dependenței.
– Cafeaua poate cauza probleme digestive?
În cele mai multe studii care au fost efectuate, nu s-a demonstrat nicio legatură directă între consumul de cafea și disconfortul gastric sau alte probleme ale stomacului la persoanele sănătoase. Este important totuși să nu consumăm cafeaua pe stomancul gol, mai ales dimineața. Ideal ar fi să o încadrăm într-un stil de alimentație sănătoasă, la micul-dejun sau între mesele principale.
– Este permis consumul de cafea solubilă pe durata sarcinii?
Foruri oficiale de sănătate şi alimentaţie, precum Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie (American College of Obstetricians and Gynecologists), au declarat că nu există riscuri pentru sarcină în urma unui consum moderat de cafea sau de alte băuturi care conţin cafeină, punând limita de consum în siguranţă la 200mg de cafeină pe zi.
În orice caz, este recomandat ca o femeie însărcinată, precum şi femeile care vor să conceapă un copil, să se sfătuiască cu medicul sau cu nutriţionistul lor în legătură cu cantitatea totală de cafeină pe care o pot consuma zilnic, din toate sursele posibile.