Parenting

800 de mame și 8.000 de bebeluși mai mici de o lună mor în fiecare zi! România, prima în UE la rata mortalităţii infantile

State of the World's MothersZilnic, în întreaga lume, 800 de mame mor în timpul sarcinii sau la naștere, în timp ce 8.000 de nou-născuți mai mici de o lună pierd lupta cu viața, se arată într-un raport realizat de Save the Children International. Din păcate, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană înregistrând în continuare cea mai mare rată a mortalităţii infantile din tot spațiul european, respectiv 9,4 la 1000 de copii născuţi vii.

Studiul “Starea mamelor din întreaga lume” (“State of the World’s Mothers”) arată că 3 milioane de nou-născuți mai mici de o lună mor anual în lume din cauza unor infecții, complicații la naștere sau probleme ale prematurității, toate acestea fiind cauze care pot fi prevenite. Prima zi de viață este cea mai importantă în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale acestor bebeluși, un milion dintre ei nereușind să depășească acest interval de timp dificil.

Rata mondială anuală a mortalității copiilor cu vârsta de până în 5 ani a scăzut cu 40% din anii ’90, când se înregistrau 12 milioane de decese, la 6,9 milioane în zilele noastre. În ceea ce privește mortalitatea mamelor, progresul este semnificativ, rata scăzând cu 50% pentru același interval de timp – de la 540.000 de decese pe an la 287.000. Conform raportului, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda și Olanda sunt țările în care starea socială a mamelor este cea mai bună din lume, la polul opus situându-se Congo, Somalia, Mali sau Niger.

Din păcate, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană înregistrând în continuare cea mai mare rată a mortalităţii infantile din tot spațiul european, respectiv 9,4 la 1000 de copii născuţi vii în 2011, cauza principală fiind naşterile premature (conform datelor Institutului Național de Statistică). O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii, precum și prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

De aceea, Organizaţia Salvaţi Copiii România s-a alăturat programului internațional Every One, care are ca scop salvarea copiilor de până în cinci ani din întreaga lume, demarând acum doi ani o campanie amplă – Fiecare copil contează – desfășurată pe doi piloni esențiali în ceea ce privește mortalitatea infantilă: programe de informare a mamelor din comunitățile defavorizate și dotarea maternităților cu echipamente medicale peformante.

De la debutul proiectului și până în prezent, 554 de mame și 356 de gravide au beneficiat de sprijinul Salvaţi Copiii România, iar prin campania de strângere de fonduri Bun venit pe lume, 15 maternități din toată țara au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de venitilație sau alte echipamente performante care vor ajuta medicii în eforturile lor de salvare a vieților bebelușilor născuți prematur. Valoarea totală a investițiilor realizate până în prezent este de 1.090.000 de lei.

Cu ajutorul acestor echipamente, aproximativ 327 de nou-născuţi vor fi salvaţi şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale anual, conform estimărilor noastre. Pentru Salvați Copiii România rămâne o prioritate pe termen lung scăderea mortalității infantile, de aceea, retransmitem tuturor apelul nostru către suport – fie prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, fie prin donații directe către organizația noastră – pentru ca tot mai mulți bebeluși să se poată bucura de darul vieții. Fiecare copil contează! ”

Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Pentru a continua scăderea mortalității infantile la nivel mondial, experții Save the Children International au punctat o serie de recomandări, printre care amintim:

· Toate mamele și nou-născuții trebuie să aibă acces la îngrijire specializată, care este esențială pentru supraviețuirea lor.

· Moașele, împreună cu toate asistentele care lucrează în comunități, trebuie să aibă pregătire în domeniu și să se asigure că există în proximitatea locală spații medicale dedicate îngrijirii mamei și copilului, pentru a preveni astfel complicațiile care ar putea apărea. Spre exemplu, ar trebui să fie o rutină, întâlnită în toate țările, ca mamele aflate în travaliu prematur să primească o injecție conținând corticosteroizi, care ajută plămânii copilului să se matureze și să prevină problemele de respirație atunci când acesta s-a născut.

· Pentru infecții simple, dar care pot fi fatale atât pentru mamă cât și pentru bebeluș, ar trebui să existe antibiotice disponibile.

· Moașele și toți participanții la naștere au nevoie de instruire specială pentru ca nou născuții să supraviețuiască “minutului de aur” – primul moment după naștere atunci când, în cazul în care un copil nu respiră spontan, o intervenție simplă poate să-i salveze viața.

· Mamele trebuie încurajate și susținute să alăpteze exclusiv imediat după naștere! Nu costă aproape nimic, însă s-a demonstrat că alăptarea ar putea salva sute de mii de vieți de copii în fiecare an.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button