În fiecare zi vedem pe platformele sociale fotografii care par a fi făcute pe un platou de filmare, cu indivizi mereu în lumina potrivită, la momentul oportun, realizate de un profesionist.
Însă la o analiză mai atentă, de multe ori în spatele artei se află un pasionat de fotografie care tocmai ce a terminat o facultate interesantă și are un telefon de calitate. Acea persoană poți să fii și tu. Ai nevoie doar de o combinație bună de cunoaștere a elementelor de bază ale fotografiei, utilizarea opțiunilor potrivite ale camerei performante, cât și puțină atenție la detalii.
1. Lumina naturală este prietena ta cea mai bună
Lumina naturală reprezintă un element foarte important pentru calitatea fotografiei pentru că reușește să sublineze detalii care în mod normal nu ar fi vizibile. Un aspect de menționat este acela de a nu utiliza prea multă expunere directă a soarelui pentru a nu crea umbre nedorite și un fundal întunecat. Pentru momentele în care lumina naturală nu este posibilă, poate să fie înlocuită cu un ringlight cu lumină caldă.
2. Gridul camerei este util pentru a îndrepta lucrurile
Dacă întâmpini probleme cu poziționarea subiectului principal în fotografia ta, nu te teme să activezi gridul din opțiunile camerei tale pentru a centra și echilibra cu ușurință imaginea, fără să fie nevoie ulterior să te folosești de edit pentru corectare.
3. Experimentează fără griji cu editarea
Dacă nu arată extraordinar în forma brută, nu înseamnă că imaginea ta nu poate să fie extraordinară. Poți utiliza filtrele deja construite ale multor aplicații sau poți să fii și mai curajos și să realizezi proprile filtre, jucându-te cu lumina, strălucirea, contrastul, saturația, pentru a evidenția ce ai nevoie.
4. Încearcă micro fotografia, tehnica preferată a generației Z
Aproape orice obiect poate să devină estetic atunci când este capturat segmentat și în detaliu, prin zoom și focalizare corectă. Experimentează cu diverse unghiuri și tehnici pentru a oferi o perspectivă nouă și o dimensiune creativă artei tale și urmează trendurile care îți fac plăcere pentru a exersa plasticitatea.
5. Perfecționează răbdarea și creativitatea, nu doar tehnica.
Fii blând și ai răbdare cu tine atunci când înveți această artă. Nu te avânta să faci o achiziție mai importantă în această zonă până nu experimentezi cât se poate cu telefonul tău. Fii curajos să obți propria viziune în imaginile tale, te poți specializa pe un anume subiect, poți adăuga ulterior elemente în programele de editare sau poți realiza ceva diferit de fiecare dată.
Referitor la recomandările pentru telefoane, alege în funcție de bugetul alocat și capacitățile camerei foto. Poți începe de la Samsung, până la telefoane iPhone 15, poți utiliza sistemul de operare cu care ești deja obișnuit sau poți învăța unul nou. Important este să înțelegi lucrurile de bază, să experimentezi cu diferitele tipuri de fotografie, să cauți întotdeauna inspirație, să te bucuri la fiecare pas și să găsești propria ta viziune artistică!