ADN Birou de Arhitectură a fost înființat în 2003 în București de către Andrei Șerbescu și Adrian Untaru. Ulerior, s-a alăturat echipei și Bogdan Brădățeanu. Cei trei nu au stat prea mult până să iasă în evidență, iar “operele” semnate de ei au primit, deja, laudele publicului.
Activitatea lor este caracterizată de încercarea de a g[si un echilibru corect între experiment și experiență în peisajul complex și delicat al vieții contemporane. Deși consideră arhitectura un gest creativ, cu valoare culturală și responsabilitate socială, echipa admite, de asemenea, distincția uneori riscantă și întotdeauna subiectivă între asemenea atribute. Aceasta, pentru că mediul este într-o schimbare rapidă atât în România, cât și în Europa de Est.
Provocările la nivel înalt, diversitatea urbană și contextele culturale și varietatea tipurilor de construcții la care au lucrat până acum au îmbogățit experiența acumulată și au contribuit la o înțelegere a naturii multilaterale a profesiei.
“Suntem implicați în proiecte diverse, în mare parte rezidențiale și publice. Pentru toate acestea, ne străduim să înțelegem cât mai bine orașul și evoluția sa, acesta fiind background-ul esențial al gândirii, speranțelor și îndoielilor noastre.
Trecând peste acest background, ceea ce ne interesează cel mai mult este situația particulară cu care fiecare proiect sau spațiu ajunge la noi, împreună cu legăturile sale cu oameni, cartiere și poveștile lor”, declară cei trei arhitecţi de la ADNBA.
Clădirile de apartamente Dogarilor (Urban Spaces) îşi propun să schimbe modul în care locuiesc oamenii din mediul urban, prin reapropierea lor de comunitatea din care fac parte.
Au obținut recunoașterea atât pentru proiectele construite, cât și pentru înscrierile pe care le-au avut la diverse competiții, multe fiind jurizate și premiate la nivel național și internațional:
- Clădirile de apartamente Dogarilor (Urban Spaces) şi Mora au fost nominalizate la European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.
- Complexul de locuinţe Urban Spaces a obtinut Premiul Bienalei Nationale de Arhitectura, la categoria Arhitectura locuinţei.
- Complexul Urban Spaces a fost nominalizat la World Arhitecture Festival, ce avut loc în Singapore, la începutul lunii octombrie.
- Proiectul Urban Spaces/Ansamblu de locuinţe în Bucureşti a câştigat Premiul secţiunii Arhitectură, categoria Locuinţe, la Anuala de Arhitectură Bucureşti 2014.
Recent, ADN Birou de Arhitectură a lansat albumul “Locuind împreună, 6 blocuri de ADN BA”, o prezentare detaliată a celor mai renumite clădiri bucureştene semnate de companie. Cartea a fost editată de Zeppelin şi Editura Universitară “Ion Mincu”.
Albumul conţine peste 200 de pagini ce prezintă proiectele biroului de ahitectură, însoțite de interviuri care cercetează în profunzime şase locuri din Bucureşti cu ajutorul unei serii întregi de imagini, desene, date, diagrame şi analize, texte critice şi discuţii cu autorii. Arhitecții ADN Birou de Arhitectură, Adrian Untaru, Andrei Şerbescu, Bogdan Brădăţeanu, împreună cu autorul Ştefan Ghenciulescu analizează cele şase imobile de apartamente realizate până în prezent.
Special gândite pentru specificul urban din Bucureşti, acestea sunt: clădirile de pe străzile Măicăneşti şi Petru Rareş, cele mai recente proiecte finalizate de pe străzile Dogarilor şi Mora, precum şi două proiecte inedite, clădirea în construcţie din strada Aaron Florian şi cel a cărui execuţie urmează să înceapă în strada Occidentului.
O secţiune consistentă din album este reprezentată de o serie de interviuri cu locuitorii acestor blocuri. Aceștia povestesc, prin prisma propriei experiențe, ce se întamplă cu proiectele după ce acestea sunt livrate, cum sunt ele percepute, trăite şi transformate. Totodată, ei vorbesc și despre ce îşi doresc de la arhitectura locuinţei în România.
“Locuind împreună. 6 blocuri de ADN BA” este un album care nu vorbeşte doar despre cele şase clădiri, ci şi despre un alt mod de locuire urbană, în care Bucureştiul poate să aibă un rol principal.