Life&StyleMediaMovies

20 de ani de fantezie și magie de la primul film Disney dublat în limba română!

20 de ani de fantezie și magie de la primul film Disney dublat în limba română! Vedetele României au interpretat vocile unora dintre cele mai de succes și memorabile personaje Disney care se vor perpetua generațiilor viitoare .

2020 marchează o premieră în lumea filmului și deopotrivă în România. Se împlinesc 20 de ani de când studioul acreditat de Walt Disney Enterprises Inc. a primit licența de difuzare și dublare a peliculelor Walt Disney Pictures/ Disney Pixar și Disney Channel. Pentru a marca această premieră vom trece în revistă principalele filme produse de gigantul Disney pentru care distribuitorii locali, respectiv Disney România au cooptat unele dintre cele mai de succes vedete autohtone din lumea sportului/muzicii/televiziunii românești.

 1.  Alin Oprea a interpretat în anul 2000 coloana sonoră în limba română a filmului “Tarzan”(1999)! “Pui de om” sau “Niciodată să nu îți pierzi speranța” sunt doar două dintre melodiile peliculei care au devenit șlagăre pentru fanii Disney. Semnatar al majorității compozițiilor uneia dintre cele mai bine vândute trupe ale tuturor timpurilor din România “Talisman” care a făcut furori cu piese precum: “Atât de Singur” ;”De ziua ta” , compozitorul și solistul vocal Alin Oprea s-a născut la 20 noiembrie 1971, la Turda. A studiat pianul și vioara la Școala de Muzică din Cluj și a cântat, de la 15 ani, în trupe rock din Cluj (Alpha Rock, Sin, Compact) și București (Sfinx Experience).
 2. Dony și Mădălina Ghenea, cuplul de micul ecran! Cei doi artiști au intrepretat în limba română în anul 2006 și 2007 vocile personajelor Gabriella și Troy, iubite de milioane de adolescenți din România în musicalurile originale Disney Channel “Liceul Muzical” și “Liceul Muzical 2”. Corneliu Constantin Donici (născut la 20 noiembrie 1981, în municipiul Brașov), cunoscut sub numele de scenă Dony, este un cântăreț și producător român de muzică pop-dance, care a lansat hit-uri celebre precum: “Hot Girls” (2011), feat Elena Gheorghe; “Temptation” (2010) feat David Deejay; “Sexy Thing” (2009) feat David Deejay, compoziții musicale ce s-au făcut remarcate la nivel national și internațional. Acesta este cooptat de Disney România pentru a interpreta rolul lui Troy Bolton, starul echipei de basketball Wild Cats care mânat de voința de a-și împlini visurile, descoperă că adolescența nu poate să confere unicitate și valoare dacă nu te-ai îndrăgostit măcar odată, iar în drumul său spre performanță descoperă că iubirea este cheia redescoperirii de sine. Mădălina Ghenea este considerată una dintre cele mai apreciate și celebre actrițe din România. Actrița care și-a început cariera ca fotomodel și a avut o relație tumultoasă cu renumitul actor Gerald Butler, iar cariera sa în domeniul modei a început la numai 15 ani, când a prezentat pentru celebrul creator Gattinoni. A participat la prezentări de modă în toată lumea, România, Italia, Germania, Japonia, Austria, Africa de Sud, Franța sau Spania. A jucat în filme precum: “Zoolander (2016)” alături de actori de renume precum Penelope Cruz, Owen Wilson sau Will Ferrell sau în “Dom Hemingway” (2013) alături de Jude Law. Cunoscuta actriță o dublează pe Gabriella, care timidă odată cu intrarea sa la liceu descoperă că poate să se exprime natural și firesc alături de băiatul care îi fură inima pentru totdeauna, Troy Bolton și cu care v-a împărtăși cei mai frumoși ani de liceu din viața sa.
 1. În anul 2008 Giulia și Manuela Hărăbor au dublat în limba română două personaje din cunoscutul film original Disney Channel: “Camp Rock/ Tabăra de Rock” (2008). Giulia Anghelescu, este considerată una dintre cele mai populare soliste de muzică ușoară a anilor 2000 din România, aceasta aducând un plus de valoare muzicii de la noi cu piese care au strâns milioane de vizualizuări pe Youtube: piesa “Nu” (2005) feat Dj Project; “Te-am Ales” (2007); “Mi-e dor de noi” (2011), iar în anul 2008 câștigă trofeul viselor participând la emisiunea concurs ”Dansez pentru tine” difuzată de postul de televiziune ProTv. Aceasta și-a împrumutat vocea uneia dintre colegele din tabără de rock ale lui Mitchie, într-un rol episodic. Manuela Hărăbor devine mentorul lui Mitchie, fiind mama și prietena sa cea mai bună, este cea care o v-a sprijini pe fiica sa să aleagă calea corectă în profund acord cu dorințele sale, aspect care ar trebui împărtășit de părinții tuturor adolescenților care sunt datori să le ofere libertul arbitru odraslelor lor. Actrița a debutat la vârsta de 4 ani, în filmul Veronica (1972) și a devenit cunoscută pentru rolul Siminei, din filmul Pădureanca (1987).
 1. Ela Prodan, cunoscuta pentru rolurile sale din sitcomul de televiziune: “Divertis-Land of Jokes” este vocea protagonistei Allie în producția originală Disney Channel- Liceul Avalon. Allie, fata nou-venită în oraș, este în culmea bucuriei când părinții săi, profesori itineranți specializați în legenda Regelui Arthur, îi spun că va învăța la liceul Avalon până își termină studiile. Însă o turnură spectaculoasă v-a schimba totul! Cu cât Allie cercetează mai adânc, cu atât e mai sigură că studiază la un Camelot modern. Va reuși ea oare să elucideze misterul liceului Avalon înainte ca Mordred să învingă iar? Toate acestea pot fi aflate numai în producția originală “Liceul Avalon” (2010).
 1. Actorul de comedie George Mihăiță este dur și intransigent, dublând vocea directorului Brenigan din producția originală Disney Channel- “Lemonade Mouth” (2011). În anul doi de facultate  George Mihăiță a debutat pe marele ecran, alături de un alt tânăr coleg, Vladimir Găitan, în „Reconstituirea” (1968) lui Lucian Pintilie, film ce avea să devină unul de referinţă pentru cinematografia românească. De atunci, a jucat în peste 60 de filme, 30 de piese de teatru la televiziune și peste 50 de spectacole la Teatrul de Comedie, teatru al cărui director este începând din anul 2000.
 1. Prezentatoarea emisiunii: “Draga mea prietenă” ce a fost difuzată de Kanal D Paula Chirilă este vocea lui Jullie Lewis în pelicula Disney Channel “Fată vs. Monstru” (2012). În anul 2013 Paula Chirilă moderează alături de Cristina Cioran emisiunea matinală- ”Draga mea prietenă” difuzată de Kanal D, ulterior este amfitrioana emisiunii “Mireasă pentru fiul meu” în anul 2016, aceasta fiind difuzată de Antena 1. Totodată a activat în emisiuni de divertisment (Divertis, AntiTalent etc.)
 1. Corina Bud interpretează melodia de pe genericul filmului “Kim Possible” (2019). Cântăreața pop/ dance/R&B Corina, considerate una dintre cele mai inovative și extravagante artiste din România a lansat piese ce s-au bucurat de notorietate în țară și în străinătate- “A ta” (2012); “Pernele moi” feat Pacha man (2013); “No sleepin” feat JJ (2010), piesele sale debutând pe primul loc în Romanian Top 100, fiind difuzate pe toate canalele media de profil (radio, televiziune, online).
 1. Gloria Melu, actrița din serialul pentru adolescenți “Pariu cu Viața” este vocea protagonistei Zed din filmul Disney Channel “Zombi” (2018). Gloria Melu interpreatează în anul 2011 rolul Sofiei Drăgulescu în cunoscutul format “Pariu Cu viața” difuzat de ProTV care spune povestea de dragoste dintre Ioana Popa (Alina Eremia) și Andrei Anghel (Dorian Popa).Cei doi, Ioana și Andrei, sunt elevi în ultimul an la Colegiul Național de Arte din București. Sunt îndrăgostiți și fericiți…. sau cel puțin așa crede Ioana, până în momentul în care află ca a fost tinta unui pariu pus de Andrei și de un amic de al său, Cristi (Raphael Tudor) la începutul anului școlar. Ceea ce nu înțelegea nimeni este faptul că Andrei s-a îndrăgostit cu adevărat de Ioana. Profund dezamăgită, Ioana își găsește refugiu în muzică, în trupa pop-rock Lala Band, un club de muzica înființat de noua profesoară de teorie muzicală, Raluca (Adela Popescu), fiica directorului. 20 de elevi talentați alcătuiesc trupa „Lala Band”, cu toții având în comun pasiunea pentru muzică, dorindu-și să creeze o trupă care să devine un fenomen în România.
 1. Elena Gheorghe, interpretează coloana sonoră a serialului Disney Channel – “Elena din Avalor” (2016). Elena Gheorghe care este considerată una dintre cele mai de succes artiste pop, ce a lansat piese de renume precum “Ecou”, “Disco Romancing”,  se transformă în “Elena din Avalor” și interpreteaza melodia „Timpul meu”, pentru care a filmat și un videoclip. Desenul va debuta pe micile ecrane din 29 octombrie, iar cântăreața se declară cuprinsă de magia serialului. Animația spune povestea primei prințese cu origini latine, care după ce își salvează regatul din mâinile unei vrajitoare e nevoită să învețe să conducă regatul.
 1. Lidia Buble, noul idol al adolescenților interpretează melodia de pe genericului serialului animat Disney Channel – ”Povestirile Rățoiului” (2018). Cântăreața Lidia Buble interpretează melodia din genericul unui nou serial animat de comedie și aventură, Povestirile Rățoiului, ce are premiera la Disney Channel, în 16 aprilie, la ora 17:00. Artista a înregistrat și un videoclip muzical dinamic, în stilul revistelor de benzi desenate cu celebrii Scrooge și Donald Duck și este disponibil pe Youtube și pe canalul TV Disney Channel.
 1. Mirela Stoian, actrița din serialul de comedie “Vacanța Mare” o dublează pe impozanta Rhoda Chesterfield în serialul original Disney Channel – “Jessie” (2012)
 1. Cristian Enache, solistul trupei ”Direcția 5” a fost ales de Disney Channel pentru a intrepreta melodia de generic al mult îndrăgitului serial de animație “Clubul lui Mickey Mouse” (2006)

 1. Dan Bălan, component al trupei O-zonecare a revoluționat industria muzicală româneacă și a contribuit la plasarea melodiei Dragostea din tei în topul celor mai bine vândute melodii ale tuturor timpurilor, interpretează intro-ul serialului de animație original Disney Channel : “Brandy și Dl. Mustăcilă” (2009)
 1. În anul 2008 solistul Marius Nedelcu al trupei Akcent, considerată cea mai bine vândută trupă româneasă a tuturor timpurilor interpretează genericul serialului de animație Disney “Dragonul American”
 1. Adrian Enache, prezentatorul și cântărețul român care a lansat piesa “O singură noapte” a moderat zeci de emisiuni de televiziune și este totodată endorser interpretază melodia de generic a serialului ”Noua școală a Împăratului” (2009).
 1. Prezentatoarea de televiziune TVR Iuliana Marciuc debutează în dublajul de animație în rolul lui Vivian, celebrul cântăreț Connect-r interpretează melodia “Sunt legat în lanț”, prezentatorul de televiziune a emisiunii “Neatza cu Răzvan și Dani” Răzvan Simion îl dublează pe Iggy, iar muzicianul hip-hop Pacha Man interpretează cântecele de pe coloanal sonoră a serialului de animație pentru copii “Phineas și Ferb” (2008-2015)
 1. Antrenorul de la “Vocea României”, showmanul Horia Brenciu interpretează în anul 1997 genericul serialului animat de referință în istoria Disney “Aladdin”
 1. În anul 2003, producătorul Marius Moga, care a activat în trupa Morandi și a cărui piese s-au clasat în topurile internaționale și Tudor Ionescu (Fly Project) sunt interpreții melodiei de generic a serialului Chip și Dale Salvatorii Planetei. Marius Moga a scris peste 300 de piese până în anul 2006, dintre care 50 au ocupat cele mai înalte poziții ale clasamentelor din România. La acea vreme, se aprecia că 70% din producția muzicală românească i se datorează lui Moga. Totodată este recunoscut ca fiind cel mai notoriu producător muzical român, compunând piese pentru Maroon 5, de asemenea a fost antrenor în cadrul emisiunii de televiziune cu unele dintre cele mai mari cifre de rating ,“Vocea României”.
 1. Alina Sorescu interpretează în anul 2016 melodia “În felul meu” de pe coloana sonoră a serialul Disney Junior- “Garda Felină”
 1. Vladimir Drăghia, cunoscut pentru telenovele în care a jucat dar și pentru câștigarea emisiunii – “ Exatlon” este vocea Regelui Roland al III-lea în sezonul 4 al serialului de animație “Sofia Întâi” (2012). Sanda Ladoși devine Mulan într-un episod special al serialului, iar câștigătoarea Masterchef, Aida Parascan este vocea Prințesei Charlotte
 1. În anul 2007 prezentatorul de televiziune al showurilor “Românii au talent” și “Vocea României” Pavel Bartoș îi dă glas personajului Randall în “Compania Monștrilor” iar în anul 2013 revine în același rol în cadrul peliculei “Universitatea Monștrilor
 1. Producătoarea și prezentatoarea TV Gianina Corondan a interpretat vocea personajului Deb în pelicula “În căutarea lui Nemo” (dublat în anul 2008) despre dorința de a-ți depăși limitele și despre puterea eului interior
 1. Rock starul Ștefan Bănică Jr. este Ramone în filmul de animație pe patru roți- Mașini (2006) primul lung metraj Disney dublat în limba română ce a apărut pe marile ecrane
 1. În cadrul filmului ”Ratatouille” (2007) distribuitorii au ales celebrități autohtone precum: Gabriel Coveșeanu- Remy , prezentator TV- Vorbește lumea; regizorul Dan Chișu- Larousse; actorul care a realizat cuplete celebre, considerat unul dintre cei mai buni actori români – Alexandru Arșinel în rolul maestrului Gusteau.
 1. Singurul cosmonaut român care a zburat în spațiu – Dumitru Prunariu, apariție de senzație în rolul robotului Burn-E în cadrul peliculei de animație WALL-E (2009)
 1. Îndrăgită vedetă de televiziune Dana Rogoz este Barbie de România, iar sufletul său pereche este Dragoș Bucur, prezentatorul Visuri la Cheie care îl dublează pe Ken doar în “Povestea Jucăriilor 3” (2010)
 1. Starul de televiziune, vedeta Antena 1 de la ”iUmor” , Mihai Bendeac recunoscut pentru rolurile sale de comedie este vocea cățelului Doug și distinsul actor Victor Rebengiuc este vocea lui Charles Muntz numai în producția Disney Pixar ” Deasupra Tuturor” (2009)
 1. Una dintre cele mai bune voci feminine din România- Paula Seling, ce a obținut locul 3 în cadrul competiției Eurovision Song Contest este vocea lui Holley Viteză în antrenantul Mașini 2 (2011). Comentatorii sportivi Vlad Enăchescu și Radu Naum s-au alăturat distribuției în limba română
 1. Aurelian Temișan, actorul și juratul de la Te cunosc de undeva este vocea Lordului Macintosh în cadrul peliculei “Neînfricată” (2012)
 1. Dansatorul Wilmark (ce a fost și jurat al emisiunii Dansez pentru tine), actrița Diana Cavaliotti și Valentin Teodosiu vocile din capul nostru, în animația Disney Pixar “Întors pe Dos” (2015)
 1. Instrumentistul și antreprenorul trupei Sistem Zoli Toth este directorul Institutului Marin în cadrul continuării Finding Nemo – “În căutarea lui Dory” (2016)
 1. Politiciana și fosta realizatoare a Realitatea TV Lavinia Șandru se alătură distribuției Mașini 3, alături de inegalabila actriță Stela Popescu în rolul lui Flo și de prezentatoarea TV Corina Dănilă în rolul lui Sally (2017)
 1. Luptătorul Cătălin Moroșanu, care a câștigat emisiunile concurs- Dansez pentru tine și Sunt celebru, scoate-mă de aici este vocea unui localnic în noua producție Coco (2017), care ne îngăduie să nu îi uităm niciodată pe cei dragi nouă care au trecut în neființă, filmul fiind astfel un exemplu de comemorare al strămoșilor
 1. Alina Chinie, membra formației RedBlonde, ce activează în cadrul emisiunii La Măruță, este vocea unui personaj cu o valoare aparte în cadrul celui de-al patrulea capitol al povești cu jucării- “Povestea Jucăriilor 4” (2019), care ne îmbie la visare dar și la recunoașterea celui important lucru din lumea- familia și cei de care aparținem.
 1. Creatorul de modă cel mai cunoscut din România, Cătălin Botezatu este vocea trolului de clasă, cântăreața Vika Jigulina este vocea Altheei, iar Edward Maya care a cucerit topurile din Europa cu hitul Stereo Love estea vocea lui Grug în cadrul peliculei Pixar “Tot Înainte” (2020).
 1. Jucătorul de fotbal Ianis Hagi îl dublează pe Viktor, Carla’s Dreams, juratul X Factor este vocea lui Nassor, Vlad Gherman este vocea lui Toshiaki, iar Elsa este dublată de Cristina Ciobănașu, în Frankenweenie (dublat în 2019), ambii putând fi urmăriți în cadrul serialului Sacrificiul
 1. Renumita divă pop Andreea Bălan este vocea Esmeraldei în Cocoșatul din Notre Dame, Marcel Pavel este preotul Claude Frollo, Randi asigură vocile corului bisericesc, Fuego este vocea lui Quasimodo, iar tenorul Vlad Miriță este Hugo, numai în clasicul film Disney Cocoșatul de la Notre Dame (dublat în anul 2015)
 1. Liderul formației Akcent, Adrian Sînă este vocea lui Darwin iar solista de top Andreea Bănică își împrumută vocea frivolei Juarez, în pelicula G-Force: Salvatorii Planetei, dublat în anul 2019. De asemenea un rol episod îl deține și unul dintre cei mai buni sportivi, tennismenul Ilie Năstase, care devine vocea unui agent federal pe urma șugubeților porcușori de Guineea care doresc cu ardoare să salveze lumea
 1. În anul 2008, Disney anunța că filmul Bolt v-a asigura în limba română, reunirea a unora dintre cele mai de succes vedete de televiziune: celebra Mihaela Rădulescu, ce a moderat 10 ani emisiunea Duminica în familie la Antena 1, este pisica vagaboandă Mittens, iar prezentatorul Dani Oțil care l-a acea vreme forma un cuplu cu prezentatoarea este Rino, un hamster simpatic și băgăreț.
 1. Cea mai de succes politiciană română, Elena Udrea este vocea lui Plio, cea mai bine vândută artistă pop din România, Inna dublează vocea Neerei, iar omul de afaceri Ion Țiriac este ursuzul Kron numai în pelicula Dinozauri (dublat în anul 2015). Cântărețul Pepe este un Apatozaur, prezentatorul Xtra Night Show, Dan Capatos este un Triceratops iar co-prezentatorul aceleași emisiuni, Cătălin Bordea este Zini în varianta dublată în limba română a filmului.
 1. În anul 2015 pe platforma operațională HBO Go a debutat și animația Ceaunul Negru, care desigur a fost distribuită, alegându-se celebrități autohtone printre care – Regina Muzicii Populare, Irina Loghin, prezentatoarea de televiziune Teo Trandafir și interpreta vocală Mirabela Dauer pentru a dubla vocile celor 3 Vrăjitoare.
 1. Alexandra Stanuna dintre cele mai bine vândute artiste internaționale ale noii generații, considerată a doua cea mai de succes artistă din România la nivelul încasărilor, este vocea unuia dintre personajul cheie feminin al mult-așteptatei continuări a filmului Atlantida: Imperiul Dispărut, “Atlantida 2: Întoarcerea lui Milo” (2015), iar prezentatoarea Alina Pușcaș, interpretează vocea lui Audrey
 1. Pop starul feminin Anda Adam în anul 2018 interpretează melodia “Inima ți-ai ascultat” în cadrul peliculei Noua viață a lui Kronk alături de una dintre cele mai complexe actrițe ale teatrului și filmului românesc, Oana Pellea care o dublează pe cârciumăreasă.

______________________________________________________________________

 Walt Disney Pictures pregătește o mulțime de surprize și în anii viitori audienței de toate vârstele, de la pelicule originale de animație, la filme live-action care îmbină aventura, curajul, fantezia și depășirea tuturor limitelor. Pentru a deveni etalon al introspecției și al motivației, Walt Disney Pictures este franciza care vreme de aproape un veac a reiterat valori precum bunătătatea, a încurajat iubirea dintre semeni, a aprofundat în basmele sale terapeutice rolul dragostei fără putință de tăgadă care învinge orice obstacol atunci când scopul este sincer și franc, animațiile Disney fiind amprentate cu o genă ludică fascinantă, care dincolo de cuvinte devine mandat transgenerațional ce deține un rol crucial- acela de  povățui cu noblețe și originalitate oamenii de pe întreg mapamondul cum să-și trăiască viețile, cât mai simplu și curat cu putință și întotdeauna să nu își uite originile, să mulțumească prin iubire și abnegație familiile lor dragi.

Walt Disney Pictures/ Disney România nu se dezminte în a cuceri publicul de toate vârstele și în anii ce vor urma, iar în prima jumătate a anului 2021 v-a lansa în exclusivitate platforma operațională online Disney + (Disney Plus România) care v-a include portofoliul unic de programe originale Disney (reliefat prin producțiile originale Walt Disney Pictures, Disney Pixar, Disney XD, Disney Channel) ca parte a subsidiarei Disney Enterprises Inc., dar și producțiile originale ale studioului 20th Century Fox pe care compania l-a achiziționat la finele anului 2019.

The Walt Disney Company (TWDC) este lider în domeniul divertismentului şi media cu programe diversificate pentru familie şi cinci segmente de activitate: parcuri şi staţiuni, divertisment televizat, reţele media, produse.

“Toate visele noastre pot deveni realitate, dacă avem puterea de a le împinge” – Walt Disney

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button