Travel

145 milioane de euro pentru protejarea țărmului românesc al Mării Negre

Black-sea-coastComisia Europeană a aprobat o investiție de peste 145 milioane de euro în cadrul Fondului de coeziune pentru un proiect de mediu destinat țărmului Mării Negre din sud-estul României. Regiunea atrage peste 8 milioane de turiști anual, iar reabilitarea coastei i-ar aduce un plus de atracție, fiind benefică atât pentru companii, cât și pentru locuitorii din zonă. 

de Marian Crăciun

Proiectul se va concentra pe cinci dintre zonele de coastă cele mai expuse procesului de eroziune accelerată, care măsoară în total 7,3 km. Cunoscut oficial sub numele de „Protejarea și reabilitarea părţii sudice a litoralului Mării Negre din zona metropolitană Constanța și zona Eforie Nord”, proiectul constă, în principal, în investiții în infrastructura de protecție a țărmului. Se va încerca stoparea procesului de eroziune prin construirea unor protecții noi și realimentarea plajelor cu nisip.

Comentând decizia, comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn a declarat: „proiectul este un exemplu concret pentru modul în care fondurile structurale contribuie atât la protecția mediului, cât și la dezvoltarea economică regională. Aceste investiții de-a lungul coastei Mării Negre ajută la minimizarea efectelor eroziunii costiere, în avantajul turiștilor și al locuitorilor din zonă. Măsurile respective vor îmbunătăți, de asemenea, atractivitatea regiunii din punctul de vedere al dezvoltării afacerilor și turismului.”

În plus, reducând riscul producerii de inundații, proiectul va contribui la evitarea unor posibile costuri semnificative: daune materiale de milioane de euro. Riscurile legate de sănătatea și securitatea turiștilor și locuitorilor din zonă se vor reduce, de asemenea, substanțial. Proiectul va asigura extinderea plajei cu 33 ha până în 2015 și se estimează că aproximativ 278.000 de locuitori vor beneficia de reabilitarea țărmului. Se preconizează că proiectul va genera aproximativ 250 de locuri de muncă.

Prin această decizie este aprobată contribuția UE pentru derularea primei faze a proiectului. Investiția are loc în cadrul programului „Mediu”. Uniunea Europeană va aloca, prin intermediul Fondului de coeziune, 145 milioane de euro, investiția totală ridicându-se la 170 milioane de euro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button