Life&Style

10 cărți de pe lista de lectură a lui Mark Zuckerberg

Se știe că fondatorul Facebook, cea mai mare rețea de socializare a lumii (cu peste 1,5 miliarde de utilizatori în fiecare zi), are obiceiul de a lansa provocări impresionante odată cu începerea fiecărui an nou.

În 2015, Mark Zuckerberg și-a propus să citească câte o carte nouă la fiecare două săptămâni. Iar pe lista sa de lectură s-au numărat volume care ilustrează culturi diferite, credințe, istorii și tehnologii, cărți care permit unui cititor să “exploreze un subiect într-un mod mult mai complex decât poate fi el prezentat în media din ziua de azi”, după cum scria pe contul său de Facebook.

Pentru a-și atinge țelul a fondat și o comunitate, A Year of Books, un club de lectură în care discută volumele pe care le citește cu fanii săi de pe Facebook.

Vă prezentăm 10 dintre alegerile sale și motivele pentru care șeful celei mai mari platforme de socializare crede că ar trebui să se afle pe lista de lectură a fiecăruia dintre noi:

1. Why Nations Fail – Daren Acemoğlu și James Robinson

Rezultatul a 15 ani de cercetare, volumul atestă opinia autorilor potrivit căreia guvernele care exclud dorința societății folosesc controlul pentru a impune dorințele și viziunea unui număr redus de persoane alese, în timp ce guvernele inclusive creează piețe deschise care le permit cetățenilor să investească și să cheltuiască banii în mod liber. În plus, autorii sunt de părere că nu întotdeauna creșterea economică a unei țări este un indicator al “sănătății” ei.

Zuckerberg a ales această carte pentru a înțelege mai bine originea sărăciei la nivel global.

2. The Rational Optimist – Matt Ridley

Este una dintre cele mai controversate cărți ale lui Ridley. Acesta este de părere că ideea de piață este sursa progresului uman, acesta fiind accelerat  atunci când piețele sunt libere. CEO-ul Facebook a ales această carte pentru a explora ideile opuse celor din Why Nations Fail.

3. Portfolios of the Poor – Daryl Collins, Jonathan Morduch, Stuart Rutherford și Orlanda Ruthven

Cercetătorii Daryl Collins, Jonathan Morduch, Stuart Rutherford și Orlanda Ruthven au petrecut 10 ani studiind viața financiară a populației cu venituri sub medie din Bangladesh, India și Africa de Sud. “Este incredibil cum aproape 3 miliarde de persoane trăiesc zilnic cu 2,5 dolari sau chiar mai puțin. Sper că acest volum ne va ajuta să găsim noi căi de a ajuta populația săracă”, scria Zuckerberg.

4. The Three-Body Problem – Liu Cixin

Un volum SF a cărui acțiune se desfășoară în timpul Revoluției Culturale a lui Mao Zedung și care are ca punt de plecare momentul în care o rasă de extratereștrii decide să invadeze Pământul după ce guvernul chiez transmite un semnal în spațiu. O alegere pentru o lectură mai ușoară din partea lui Zuckerberg.

5. Genome – Matt Ridley

Volumul explorează evoluția geneticii și a genelor. “Volumul spune istoria umanității din perspectiva genericii mai mult decât din cea a sociologiei”, explică Zuckerberg.

6. The Muqaddimah – Ibn Khaldun

The Introduction (Introducerea) a fost scrisă în 1377 de istoricul islamist Khaldun fiind o încercare de a găsi elementele universale în progresul umanității.

7. Sapiens – Yuval Noah Harari

Harari folosește cartea pentru a prezenta evoluția Homo Sapiens de la vânător-culegător la autoproclamatul “zeu” al viitorului.

8. The Varieties of Religious Experience – William James

“O colecție de eseuri care explorează conștiința relegioasă și mecanismele prin care oamenii folosesc religia ca element care le oferă un sens în viață”, scrie fondatorul Facebook.

9. The New Jim Crow – Michelle Alexander

Profesor de drept în cadrul Universității din Ohio, Alexander este de părere că războiul împotriva drogurilor a dus la crearea unei culturi în care închisorile sunt pline de bărbați de culoare nonviolenți, iar după eliberare aceștia sunt tratați ca cetățeni inferiori.

10. The End of Power – Moisés Naím

Cartea care a dat tonul clubului de lectură al lui Zuckerberg este o investigație care aduce în prim plan transferul de putere de la guvernele dictatoriale sau militare, dar și de la corporații, spre oameni. “Cred foarte mult în transferul de putere către individ”, spune Mark Zuckerberg.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button